Hoe werkt een warmtepomp – Uitleg over 4 soorten warmtepompen

30/08/2023

Steeds meer woningen zullen met behulp van een warmtepomp verwarmd gaan worden in de toekomst. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de welbekende CV ketel. Maar hoe werkt een warmtepomp dan eigenlijk? Deze innovatieve apparaten halen warmte uit de omgeving en zetten deze om in bruikbare warmte voor verwarming en warmwatervoorziening. 

In dit artikel gaan we dieper in op hoe verschillende soorten warmtepompen werken, wat hiervan de voordelen zijn en hoe het afgiftesysteem voor elk type warmtepomp het meest efficiënt kan worden ingericht. We zullen ook een kijkje nemen naar de gemiddelde kosten van elk type warmtepomp.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

hoe werkt een warmtepomp

Hoe Werkt een Warmtepomp?

Een warmtepomp werkt volgens het principe van warmteoverdracht. Het haalt warmte uit een (natuurlijke) bron met een lagere temperatuur, zoals de buitenlucht, grond of water, en verhoogt deze temperatuur om warmte te kunnen leveren voor verwarming binnenshuis en warm water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met hun eigen werkingsprincipe.

Een warmtepomp onttrekt dus de warmte uit een natuurlijke bron, en zet deze met behulp van elektriciteit om in de gevraagde temperatuur. Deze gevraagde temperatuur wordt vervolgens afgegeven via het afgiftesysteem in de woning.

Het is belangrijk om op te merken dat een warmtepomp werkt met een positieve COP waarde. Dit betekend dat een warmtepomp een duurzaam verwarmingsmethode is. Voor elke kWh die de warmtepomp verbruikt, zal er een vermenigvuldiging aan warmte uit komen. 

1. Werking van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te halen en deze warmt af te geven aan de binnenruimte door middel van luchtcirculatie. Deze warmtepomp werkt als een omgekeerde airconditioner en kan zowel verwarmen als koelen. De voordelen zijn onder andere de relatief lagere installatiekosten en de flexibiliteit in installatie. Belangrijk om op te merken is dat er in elke verwarmde kamer een binnen unit geïnstalleerd moet worden. 

cop waarde warmtepomp

2. Werking van een lucht-water warmtepomp

Bij een lucht-water warmtepomp wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht en overgedragen aan water dat circuleert door het verwarmingssysteem van het gebouw. Dit type warmtepomp kan efficiënt warmte leveren voor zowel vloerverwarming als radiatoren. De voordelen ten opzicht van een lucht-lucht warmtepomp zijn onder andere hogere efficiëntie en brede toepasbaarheid. Ook functioneert het systeem met slechts één centrale binnen unit. 

Een lucht-water warmtepomp kan ook gebruikt worden als een hybride warmtepomp. In een hybride opstelling werkt de warmtepomp samen met een CV ketel. 

besparing hybride warmtepomp

3. Werking van een water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp maakt gebruik van warmte uit een waterbron, zoals een nabijgelegen meer of put. Deze warmte wordt overgebracht naar een watercircuit dat de verwarming van het gebouw verzorgt. Water-water warmtepompen zijn zeer efficiënt, maar vereisen een geschikte waterbron in de nabijheid. In veel gevallen is dit type warmtepomp niet geschikt. Ook wordt een water-water warmtepomp vooral ingezet voor de verwarming van grotere gebouwen, zoals bijvoorbeeld kantoren.

4. Werking van een grond-water warmtepomp

De grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond door middel van een bodemlus of grondcollector. Deze warmte wordt gebruikt om water te verwarmen voor het verwarmingssysteem. Dit type warmtepomp is zeer efficiënt, maar de installatiekosten kunnen een stuk hoger zijn vanwege de noodzaak van grondboringen. 

Het is belangrijk om op te merken dat een grond-water warmtepomp lang niet altijd ingezet kan worden. Niet overal kan en mag diep genoeg in de grond geboord worden.

Voordelen van Warmtepompen

  • Energie-efficiëntie: warmtepompen leveren meer energie in de vorm van warmte dan de elektriciteit die ze verbruiken. Dit maakt een warmtepomp een zeer duurzame verwarmingsmethode. 
  • Lagere CO2-uitstoot: omdat warmtepompen geen directe verbranding vereisen, verminderen ze de CO2-uitstoot. Dit is goed voor het milieu en helpt om de duurzaamheidsplannen te behalen.
  • Besparing van energiekosten op lange termijn: hoewel de initiële investering hoger kan zijn dan van bijvoorbeeld een CV ketel, zijn de operationele kosten van een warmtepomp een stuk lager dan die van traditionele verwarmingssystemen. Op deze manier kunnen woningeigenaren op termijn de aanschafkosten gemakkelijk terugverdienen. 

Kosten van warmtepompen

De kosten van warmtepompen variëren afhankelijk van het type, de grootte en de installatiekosten. Over het algemeen kunnen lucht-lucht warmtepompen de meest betaalbare optie zijn, terwijl geothermische systemen zoals grond-water en water-water warmtepompen duurder kunnen zijn vanwege de installatiecomplexiteit.

  • Lucht-lucht warmtepomp. Gemiddeld tussen €2.500 en €5.000.
  • Lucht-water warmtepomp. Gemiddeld tussen €7.000 en €15.000.
  • Water-water warmtepomp. Gemiddeld tussen €12.000 en €25.000.
  • Grond-water warmtepomp. Gemiddeld tussen €15.000 en €30.000.
 
Let op: De genoemde kosten zijn gemiddelde schattingen en kunnen variëren afhankelijk van locatie, grootte van het systeem en andere factoren.

Efficiënte afgiftesystemen voor warmtepompen

Voor optimale efficiëntie van warmtepompen is het belangrijk om geschikte afgiftesystemen te kiezen:

  • Vloerverwarming: ideaal voor lage temperatuur warmtepompen, zorgt voor gelijkmatige warmteverspreiding en comfort.
  • Laag-temperatuur Radiatoren: werken goed met lage temperatuur warmtepompen, maar mogelijk moet het oppervlaktegebied worden vergroot voor voldoende warmteafgifte.
  • Ventilo-convectoren: Efficiënt voor lucht-lucht warmtepompen, bieden snel verwarmen en koelen.

 

In conclusie, warmtepompen zijn veelzijdige en duurzame verwarmingsoplossingen die uit verschillende soorten bestaan, elk met zijn eigen voordelen en optimale afgiftesystemen. Het antwoord op de vraag hoe werkt een warmtepomp, is in dit artikel vanuit verschillende aspecten belicht. 

Hoewel de initiële kosten kunnen variëren, kunnen warmtepompen op lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren en een positieve impact hebben op het milieu. Bij het kiezen van een warmtepomp is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en de specifieke behoeften van het gebouw te evalueren.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud