Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh opwek per jaar?

06/11/2023

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te installeren, is een van de eerste vragen waar je tegen aanloopt: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”. Als je dak voldoende ruimte heeft is het aan te raden om zoveel mogelijk kWh op te wekken tot het aantal dat jij in een jaar verbruikt. Gemiddeld verbruikt een huishouden in Nederland ongeveer 3500 kWh.  De vraag: ”hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kwh opwek”, zullen wij in dit artikel dan ook uitgebreid beantwoorden.

Ook bespreken we de factoren waar rekening mee gehouden moet worden en hoe je de juiste berekening zelf kunt maken.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh

Factoren om rekening mee te houden

Het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kan variëren afhankelijk van een aantal factoren. Het is dus niet zo dat er altijd een vast aantal zonnepanelen nodig is om 3500 kWh op te wekken.

  1. Type zonnepanelen: zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende types en kwaliteiten. De hoeveelheid energie die een paneel kan opwekken, wordt gemeten in wattpiek (Wp). Hoe hoger de Wp, hoe meer energie een paneel kan produceren. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat zonnepanelen in de loop der tijd steeds wat minder Wp opwekken. Kies dus voor zonnepanelen met een opwekgarantie.

  2. De ligging en helling van het dak: een dak op het zuiden zonder schaduw is ideaal voor zonnepanelen in Nederland. Dit zorgt voor het hoogste rendement. De hoek van het dak is ook van invloed; een hellingshoek van ongeveer 35 graden is vaak optimaal. Bij veel woningen is het zo dat niet het ideale dak benut kan worden. Vaak wekken zonnepanelen dus niet het maximale Wp vermogen op. Gemiddeld kunnen we in Nederland rekenen met 70 tot 90 procent van het Wp vermogen van de zonnepanelen.

  3. Rendement: naast de oriëntatie en de helling, kunnen andere factoren zoals temperatuur, schaduw en de leeftijd van de panelen het rendement beïnvloeden. Dit zorgt er ook mede voor dat de zonnepanelen niet het maximale Wp vermogen benutten. 

Dus, hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kwh opwek?

”Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh opwek per jaar?”

In dit artikel nemen we als voorbeeld een kwalitatieve zonnepaneel met een vermogen van 380 Wp. Let op want er zijn veel soorten zonnepanelen met meer en minder Wp vermogen. Als we ervan uitgaan dat dit paneel in Nederland gemiddeld een rendement heeft van 85%, zal het jaarlijks ongeveer 323 kWh (380 x 0,85) produceren. Dit rendement is dus afhankelijk van de factoren die we eerder in dit artikel benoemd hebben. 85% is met een goede ligging van het dak zeker te behalen. 

Om 3500 kWh per jaar te produceren, heb je dan ongeveer (3500 / 323) 11 zonnepanelen van 380 Wp nodig. Maar onthoud: dit aantal kan variëren afhankelijk van de factoren die we eerder in de artikel hebben benoemd. 

Om 3500 kWh per jaar op te wekken met nieuwe zonnepanelen heb je dus 11 panelen nodig. Dit is berekend op bovenstaande scenario en kan dus verschillen indien belangrijke factoren bij jou verschillen.

Houd rekening met toekomstig energieverbruik

Met de huidige energietransitie en de geleidelijke afschaffing van gas, is het zeer waarschijnlijk dat huishoudens in de toekomst meer elektriciteit gaan verbruiken. De introductie van warmtepompen, elektrische auto’s, elektrisch koken en andere elektrische apparaten zal het jaarlijkse stroomverbruik steeds hoger gaan worden. Daarom is het verstandig om bij het bepalen van het aantal zonnepanelen rekening te houden met toekomstige behoeften.

Kies dus alvast voor 2 of 3 extra zonnepanelen als jouw dak ruimte heeft hiervoor. 

Kosten van 11 zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Dit komt doordat de techniek steeds beter ontwikkeld word en de vraag flink is toegenomen. Gemiddeld kun je rekening houden met een prijs van €350 tot €450 per paneel, inclusief installatie. Voor onze berekening van 11 panelen kom je dan op een totaalbedrag van tussen de €3850 en €4950.

Echter, het is belangrijk te noteren dat de exacte prijs afhankelijk is van de kwaliteit en het merk van de zonnepanelen, evenals eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het type omvormers. Ten slotte moet je ook rekening houden dat de meterkast eventueel vernieuwd en verzwaard moet worden. Dit kan de totale kosten nog met +- €1000 doen laten stijgen. 

Het voordeel is dat zonnepanelen BTW vrij zijn. Dit bespaard dus 21% aan kosten. 

Dus, weet jij hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Het bepalen van het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, vereist een overzichtelijke analyse van je huidige en toekomstige energiebehoeften, evenals een goed begrip van de specificaties van de zonnepanelen. Hoewel een gemiddeld Nederlands huishouden met 11 zonnepanelen van 380 Wp ongeveer 3500 kWh per jaar kan opwekken, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional om een nauwkeurige schatting voor jouw specifieke situatie te krijgen. Bij het investeren in zonne-energie is het belangrijk om zowel het heden als de toekomst in overweging te nemen. Met de juiste voorbereiding en investering kan je profiteren van jarenlange duurzame energie en besparingen.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud