Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp? Een vraag die steeds interessanter wordt!

07/10/2021

”Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp” is een vraag die streeft naar verbetering van het comfort in huis en hoge besparing op de energie rekening.

In heel Nederland zijn zonnepanelen een populaire manier voor woningeigenaren van allerlei verschillende soorten huizen om hun eigen elektriciteitsverbruik op te wekken. Aangezien zonnepanelen de mogelijkheid bieden om gratis energie van de zon om te zetten tot elektriciteit, worden ze vaak gecombineerd met andere oplossingen om een ongeëvenaard comfort in huizen te garanderen en de besparing nog interessanter te maken.

Zonnepanelen met warmtepomp combineren is een van deze populaire slimme oplossingen. Aangezien zonnepanelen zorgen voor de zelfvoorziening van je elektriciteitsverbruik en warmtepompen zorgen voor (deels) zelfvoorziening van je warmteverbruik, kan deze combinatie naast dat het zeer duurzaam is en extra comfort in huis oplevert, je ook nog eens heel veel geld besparen op je energierekening!

Echter stellen veel mensen zichzelf nog de vraag: ‘’hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om een warmtepomp slim in te zetten?’’.

Door warmtepompen en zonnepanelen te combineren maak je maximaal gebruik van zonne-energie

Zonnepanelen en warmtepomp

Zonder dat veel mensen het weten, gebruiken woningeigenaren met zonnepanelen gemiddeld slechts ongeveer 50% van hun opgewekte energie direct. De rest wordt terug geleverd aan het net. Dit kan zonde zijn, aangezien de salderingsregeling op termijn zal komen te vervallen. 

Met een warmtepomp is dit probleem voor een groot deel opgelost. Aangezien deze apparaten warmte uit de buitenlucht met behulp van elektriciteit omzetten tot de gewenste temperatuur in huis en warm tapwater, gebruik je meer elektriciteit. Echter bespaar je deels of volledig op je gasverbruik, en laat dat gasverbruik nou het gene zijn waar we van af moeten.

Beide technologieën worden steeds betaalbaarder

Het verduurzamen van je woning is niet iets wat je zomaar even doet, het is namelijk een fikse investering. Wanneer we het hebben over zonnepanelen en warmtepompen, praten we over een investering van €10.000 tot €40.000 (afhankelijk van type warmtepomp en aantal zonnepanelen).

Toch zijn deze prijzen zeer gunstig ten opzichte van de afgelopen jaren. Naast de prijsverlagingen zijn voor beide oplossingen ook overheidssubsidies beschikbaar, dit kan oplopen tot €5.000! Dit maakt het investeren in deze combinatie die je veel gaat besparen een stuk interessanter voor je portemonnee.

Doordat de investering in zonnepanelen met een warmtepomp een stuk lager uitvalt, worden de terugverdientijden een stuk interessanter. Het is namelijk zeer goed mogelijk dat je een combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp binnen 5 tot 8 jaar terugverdient!

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp?

Wat je precies gaat besparen met zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp is sterk afhankelijk van jouw unieke situatie. Belangrijk is dat je van te voren goed uitzoekt welke type warmtepomp je nodig hebt om je woning goed te kunnen verwarmen.

Let hierbij op 3 belangrijke factoren:

  • De grootte van de woning en het type woning: een grote alleenstaande villa verbruikt nu eenmaal meer energie dan een kleine compacte studio.
  • Het isolatieniveau en de luchtdichtheid van de woning: een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie dan een slecht geïsoleerde woning.
  • De hoeveelheid sanitair warm water die in de woning verbruikt wordt: hoeveel personen wonen er in de woning? Wat is het niveau van comfort? Een regendouche zal meer verbruiken dan een standaard douche.

Hybride- of full-electric warmtepomp?

Naast dat er dus 3 belangrijke factoren zijn die invloed hebben op hoeveel vermogen een warmtepomp nodig heeft, kan je nog een keuze maken tussen hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen.

Een hybride warmtepomp verwarmt voor 60% op elektriciteit en verwarmt nog voor 40% op gas in combinatie met een cv-ketel. Een hybride warmtepomp bespaart dus ongeveer 60% van je jaarlijkse gasverbruik.

Een full-electric warmtepomp verwarmt voor 100% op elektriciteit en daarmee kan een woning dus volledig van het gas af. Je bespaart dus ook 100% op je jaarlijkse gasverbruik. Een full-electric warmtepomp verbruikt echter wel meer kWh dan een hybdride warmtepomp op jaarbasis.

Wanneer je weet welke type warmtepomp je nodig hebt weet je hoeveel kWh je extra per jaar gaat verbruiken. Let op dat er op beide warmtepompen ook subsidies beschikbaar zijn! Bekijk ze hier.

Dus, hoeveel ga je besparen?

Om je een schatting te geven van hoeveel je kan besparen met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, schetsen we 2 situaties waarin we gebruik maken van gemiddelde cijfers.

  • Full-electric warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp bespaar je voor 100% op je gasrekening. Sinds 2023 kost een kuub gas meer dan 3 euro en het gemiddelde gasverbruik in Nederland per huishouden is 1239 kuub per jaar. Dat betekend dat je meer dan 3717 euro per jaar gaat besparen.

Je elektriciteitsverbruik gaat echter met ongeveer 3000 kWh omhoog. Met zonnepanelen wek je dit zelf op en dus hoef je hier niks extra voor te betalen. Daarnaast kan je met zonnepanelen ook je overige kWh verbruik opwekken en kan je nog extra besparen. Je bespaar dan nog eens €0,40 keer het extra opgewekte kWh per jaar.

  • Hybride warmtepomp

Met een hybride electric warmtepomp bespaar je voor ongeveer 60% op je gasrekening. Sinds 2023 kost een kuub gas meer dan 3 euro en het gemiddelde gasverbruik in Nederland per huishouden is 1239 kuub per jaar. Dat betekend dat je meer dan 2230 per jaar gaat besparen.

Je elektriciteitsverbruik gaat echter met ongeveer 2000 kWh omhoog. Met zonnepanelen wek je dit zelf op en dus hoef je hier niks extra voor te betalen. Daarnaast kan je met zonnepanelen ook je overige kWh verbruik opwekken en kan je nog extra besparen. Je bespaar dan nog eens €0,40 keer het extra opgewekte kWh per jaar.

Alles over de warmtepomp

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp? We gaan je vraag beantwoorden!

Zoals in het bovenstaande kopje vermeld is het dus belangrijk dat je van te voren goed uitzoekt welke type warmtepomp je nodig hebt en welke het meest interessant is. We gaan je toch een schatting geven.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp? 

  • Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen nodig hebben om het extra energieverbruik op te wekken.
  • Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken om het verbruik van de hybride warmtepomp op te wekken. 

Pak het in één keer goed aan!

Zoals we je al een paar keer hebben uitgelegd is het belangrijk dat je van te voren goed uitzoekt welke warmtepomp je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je de hoogste besparing behaald, maar dat ook het comfort van je woning verbetert. Daarnaast kan je ook precies berekenen hoeveel de investering in zonnepanelen met een warmtepomp gaat kosten en wat je hiermee elk jaar kan besparen. Zo weet je dus ook precies of het een interessante investering is!

Wij kunnen je hierbij helpen, maar het is logisch dat je eerst wil weten hoe we je helpen. Kijk daarom eens hoe wij te werk gaan en wat we voor je kunnen betekenen. Je kan ook hier een gratis en vrijblijvend introducerend gesprek aanvragen, zo geven je meteen wat advies!

Wist je al dat er nog veel meer interessante combinaties van maatregelen zijn om je woning duurzamer te maken. Het is zelfs zo dat je met verschillende combinaties nog meer kan besparen op je energierekening.

Benieuwd naar de combinaties en de bijhorende besparingen? Doe eens onze gratis bespaarcheck voor het verduurzamen van jouw woning! Je ziet meteen hoeveel je kan besparen.

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud