Je huis energiezuinig maken met een korte terugverdientijd

15/03/2022

Je huis energiezuinig maken en dit binnen 10 jaar weer terug verdienen. Klinkt misschien wel te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet! Een terugverdientijd van 10 jaar is zelfs niet eens een bijzonder korte terugverdientijd, het is de gemiddelde terugverdientijd van mensen die hun huis energiezuinig maken in deze tijd. De energieprijzen zijn de afgelopen periode snel gestegen en dus wordt het energiezuiniger maken van je huis ook financieel steeds interessanter.

Je huis energiezuinig maken, wat is dat?

‘’Energiezuinig’’, dat klink als een vrij breed begrip. Energiezuinig is namelijk ook alles wat je zelf kunt veranderen in je leven om minder energie te verbruiken. In deze blog leggen we je uit wat een energiezuinig huis is. Het leven in jouw huis kost namelijk heel wat energie. Er staan waarschijnlijk veel apparaten die gebruik maken van elektriciteit, je verlicht je huis op elektriciteit en je verwarmt je huis misschien al (deels) op elektriciteit.

Ook verbruik je gas wanneer je thuis bent. Om een huis te verwarmen wordt in Nederland vaak nog gas gebruikt, en ook koken gebeurd vaak nog op gas.

Al met al verbruikt een gemiddeld huishouden van 3-4 personen in Nederland 3500 kWh elektriciteit en 1239 m3 gas per jaar. Wil jij weten of jij meer om minder dan een gemiddeld huishouden in een vergelijkbare situatie verbruik? Klik dan hier.

Alles wat jij dus aanpast in of aan je woning om jouw energieverbruik te verlagen, is dus al je huis energiezuinig maken. Als je het energieverbruik gaat verlagen wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk weer terugverdienen.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Je huis energiezuinig maken met snelle & gratis aanpassingen

Eigenlijk zijn er twee manieren om je huis energiezuiniger te maken: je leefwijze aanpassen en je huis zelf aanpassen.

Vaak kan je door een aantal snelle en gratis aanpassingen in je leefwijze al een stuk energiezuiniger wonen. Hieronder vind je een aantal snelle & gratis tips:

  1. Zet je elektrische apparaten echt uit: waarschijnlijk doe jij het ook dagelijks: je tv uitschakelen met alleen de afstandsbediening en de laptop gewoon dichtklappen. Maar… dan zijn ze niet volledig uitgeschakeld. Ze gaan in slaapstand en dus blijven ze energie verbruiken. De slaapstand van al onze apparaten zou goed zijn voor ongeveer 10% van ons stroomverbruik per jaar! En aangezien je ’s nachts de meeste apparaten niet hoeft te gebruiken, is dit zeer zonde.
  2. Ouderwets drogen: een gemiddelde wasdroger in Nederland verbruikt iedere keer dat hij aan staat bijna één hele euro aan stroom. Nou weten we niet hoe vaak jij de wasdroger aanzet, maar we weten wel dat heel wat huishoudens in Nederland tientallen euro’s per jaar kunnen besparen! Iedere keer dat je gebruik maakt van die ‘’ouderwetse’’ waslijn of droogrek, verdien je dus ongeveer een euro. Is een waslijn of droogrek dan echt zo ouderwets? Nee zeker niet, het is zelfs de nieuwe hype. Want geef nou toe, zo makkelijk verdien je niet snel een paar euro per week. 
  3. Verwarm alleen zones: sluit gewoon eens alle deuren in je woning en verwarm alleen de ruimtes waar je veel verblijft zoals de woonkamer. Draai overdag de thermostaat knoppen dicht in de slaapkamers, badkamer, wc, zolder en de berging en je bespaart gemiddeld zo’n €250,- per jaar.
energierekening verlagen

Je huis energiezuinig maken met flinke besparingen

Leuk natuurlijk die snelle en gratis aanpassingen, maar de grootste besparingen behaal je met aanpassingen aan je woning. Je kunt namelijk wel heel efficiënt je woning in zones verwarmen, maar als deze zones niet goed geïsoleerd zijn of nog heel inefficiënt verwarmt worden, verbruik je nog steeds onnodig te veel energie.

Hieronder vind je een aantal duurzame aanpassing die jouw huis energiezuinig maken:

  1. Isoleer je huis goed: door de verwarmde ruimtes in jouw huis goed te isoleren, blijft de opgewekte warmte langer hangen. Het kost dus een stuk minder energie om jouw huis op een comfortabele temperatuur te houden. Wel is het belangrijk dat je van te voren goed uitzoekt waar je de ruimtes het beste kunt isoleren, je kunt namelijk op heel veel verschillende manier isoleren.
  2. Efficiënt & duurzaam verwarmen: je huis energiezuinig maken doe je vooral met een efficiënter verwarmingssysteem. Veel woningen in Nederland worden namelijk nog verwarmt een (verouderde) Cv-ketel op gas. Tegenwoordig zijn er veel energiezuinigere mogelijkheden om jouw woning te verwarmen op elektriciteit. Een duurzaam alternatief voor een cv ketel is vaak zo’n 200-300% efficiënter. Wel is belangrijk dat je woning ook goed geïsoleerd is om efficiënt te kunnen verwarmen met een duurzaam alternatief voor de Cv-ketel.
  3. Zelf energie opwekken: waarschijnlijk heb je er al wel eens iets over gehoord; zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je jouw eigen elektriciteit op. In combinatie met een duurzaam verwarmingssysteem op elektriciteit kan je dus heel wat energie besparen. Je huis echt energiezuinig maken doe je dus alleen met een combinatie van verschillende duurzame aanpassingen. Het is zelfs mogelijk om helemaal energieneutraal te wonen, je zult dan helemaal geen energie van het net meer te hoeven gebruiken!
Monument isoleren

Je huis energiezuinig maken via één partij

Dat zijn aardig wat mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken, maar als je goed hebt gelezen ben je er al wel achter gekomen dat je pas echt veel gaat besparen als je jouw gehele woning goed verduurzaamt. Wanneer je naar losse maatregelen gaat kijken, zul je merken dat je deze soms pas na meer dan 10 jaar terug verdient. Energy Architects kan jouw helpen om jouw huis echt duurzaam te maken en dus zo energiezuinig als maar kan, en dat via één partij.

Energy Architects is gespecialiseerd in het verduurzamen van zowel oudere-, monumentale-, grotere- als reguliere woningen. Onze werkwijze is zo ingericht dat we in 4 stappen jouw woning compleet verduurzamen waardoor jij duizenden euro’s per jaar aan energiekosten kunt besparen.

Zelf analyseren en creëren we een volledig plan van aanpak voor de verduurzaming van jouw woning. Dit doen we op basis van data en onderzoek dat we altijd vooraf, fysiek in de woning komen meten.

Vervolgens maken we een uitgebreid advies en overzicht voor je, waarin je precies kan aflezen wat er allemaal gedaan zou moeten worden, hoeveel dit zou gaan kosten, wat je hiermee maandelijks kunt besparen en wat een slimme financiering exact voor jouw financiën maandelijks zou kunnen betekenen.

Nadat we het gehele plan van aanpak hebben besproken, gaan we daadwerkelijk jouw woning verduurzamen! Wij hebben een uitgebreid netwerk aan partners die gespecialiseerd zijn in verschillende duurzame ingrepen. Voor elke maatregel hebben we een partner die we vertrouwen en waarvan de kwaliteit kunnen garanderen. Wij regelen dat zij langs komen, het enige dat jij hoeft te doen is de deur openen op de dag van uitvoering en eventueel een bakje koffie tussendoor zetten.

Ook regelen we de gehele financiering aan de verschillende partijen, heb jij garantie bij één partij (ons dus) en vragen wij belangrijke subsidies aan zodat je geen geld misloopt. Zo kan je jouw woning perfect verduurzamen via 1 partij met 1 aanspreekpunt in slechts 4 stappen!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud