Huis verduurzamen, waar begin je?

29/05/2023

Met de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en de dringende noodzaak om duurzamer te leven, willen steeds meer mensen hun steentje bijdragen door hun huis te verduurzamen. Het verduurzamen van je eigen huis is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook leiden tot lagere energiekosten en een hoger comfortniveau in huis. Een huis verduurzamen vergt veel onderzoek, tijd en kosten, je wilt dus vast weten waar je het beste kunt beginnen.

In dit artikel bespreken we zeven stappen die je kunt nemen om op een effectieve manier te beginnen met het verduurzamen van je huis.

warmtepomp verplicht 2026

7 stappen om te beginnen met je huis verduurzamen

Je wil jouw huis verduurzamen, waar begin je? Lees hieronder 7 stappen die je zou kunnen nemen wanneer je wilt beginnen met het verduurzamen van jouw huis. 

Stap 1: voer een energie-audit uit

Een energie-audit is een essentiële eerste stap om inzicht te krijgen in het energieverbruik van je huis. Het is belangrijk om voldoende data te verzamelen op de juiste manier. Het is dan ook aan te raden om dit uit te laten voeren door professionals. Door het analyseren van je energierekeningen, het controleren van isolatie, het evalueren van verlichtingssystemen en het opsporen van energieverspillende apparaten, kun je ontdekken waar de grootste verbeteringen kunnen worden aangebracht. 

Deze gegevens leggen de basis voor het verduurzamen van jouw huis. Alleen door dit van te voren goed uit te zoeken, is het mogelijk om jouw huis echt te verduurzamen. 

Stap 2: onderzoek de mogelijkheden om energie te besparen

Voordat je grote aanpassingen aan jouw woning gaat doen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken hoeveel energie je nog kan besparen. Het is namelijk zonde om te investeren in duurzame maatregelen op basis van een energieverbruik dat wellicht nog een stuk verlaagd kan worden.

Kies voor energiezuinige apparatuur

Vervang oude, energieverslindende apparaten voor energiezuinige modellen. Kijk naar het energielabel bij het kopen van nieuwe apparatuur en geef de voorkeur aan apparaten met een A+++-label, omdat deze het meest efficiënt zijn. Denk aan koelkasten, wasmachines, vaatwassers en airconditioners. Maar ook alle verlichting in huis zou wel eens vervangen kunnen worden voor energie zuinigere verlichting, denk bijvoorbeeld aan LED. Deze upgrades kunnen op de lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

Ontdek de isolatiemogelijkheden

Een goed geïsoleerd huis is de sleutel tot energie-efficiëntie. Begin met het controleren van de isolatie van je muren, dak, ramen en vloer. Voeg indien nodig extra isolatiemateriaal toe, zoals glasvezel, cellulose of isolatiepanelen. Vergeet ook niet om eventuele kieren en scheuren af te dichten, omdat deze verantwoordelijk kunnen zijn voor warmteverlies in de winter en warmte-indringing in de zomer.

Beperk het waterverbruik

Waterbesparing is een integraal onderdeel van duurzaam wonen. Er zijn verschillende manieren om het waterverbruik in je huis te verminderen. Installeer bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen en kranen, repareer lekkende leidingen en overweeg het gebruik van regenwateropvangsystemen voor tuinirrigatie. Daarnaast kun je ook bewuster omgaan met water door bijvoorbeeld korter te douchen en de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen.

Stap 3: optimaliseer het verwarming/koeling systeem in huis

Verwarming en koeling zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik in een huis. Overweeg om over te stappen op een energiezuinig verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp, die warmte uit de omgeving haalt en gebruikt om je huis te verwarmen. Ook Infrarood panelen kunnen een duurzame keuze zijn voor het verwarmen van jouw woning. 

Daarnaast kun je ook enkele eenvoudige maatregelen nemen om het energieverbruik van je verwarming en koeling te verminderen. Zorg ervoor dat je thermostaat goed is geprogrammeerd en stel de temperatuur zo in dat deze comfortabel is wanneer je thuis bent en iets lager wanneer je weg bent of slaapt. Het slim inregelen van je leidingen en het regelmatig onderhouden van je verwarmingssysteem zijn ook belangrijke stappen om energie-efficiëntie te bevorderen.

Stap 4: ontdek hoe je zelf energie kan opwekken

Zonne-energie is een duurzame en hernieuwbare energiebron die steeds populairder wordt. Door het installeren van zonnepanelen op je dak kun je zelf groene stroom opwekken en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, zullen de besparingen op de energierekening en de milieuvoordelen zich op de lange termijn terugbetalen.

Daarnaast zijn zonnepanelen ook handig wanneer je gebruik gaat maken van bijvoorbeeld een warmtepomp. 

Stap 5: financiering en subsidies

Nu je weet hoe je goed kan beginnen met het verduurzamen van jouw huis, is het wel belangrijk dat je ook nadenkt over hoe je het verduurzamen van jouw woning het beste kan financieren. Er zijn verschillende slimme manier om het verduurzamen van jouw huis te financieren. Een duurzaamheidslening is daar een voorbeeld van. 

Belangrijk om te weten is ook dat er veel verschillende subsidies beschikbaar zijn wanneer je jouw huis gaat verduurzamen. Ontdek alles subsidie mogelijkheden hier! 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud