Huis verwarmen zonder gas? Dit zijn de 2 beste opties

16/11/2022

Een huis verwarmen zonder gas is een hele belangrijke stap richting een duurzamer leven waarbij hernieuwbare energie de standaard wordt. Aardgas, waarmee in Nederland momenteel nog veel woningen verwarmt wordt, begint steeds schaarster te worden. Hierdoor merken we al dat de prijs van een kuub gas steeds hoger wordt. Het is dus niet alleen een stuk duurzamer om jouw woning zonder gas te verwarmen, het is ook nog eens een stuk slimmer! 

Je kan namelijk tot wel duizenden euro’s besparen. Jouw huis verwarmen zonder gas is dus zeker iets om over na te denken. In deze blog leggen we je de twee beste alternatieve verwarmingsopties zonder gas voor.

energierekening verlagen

Besparen door huis verwarmen zonder gas

Je huis verwarmen zonder gas is dus nodig om duurzamer te kunnen leven, maar het kan dus ook zorgen voor een enorme kosten besparing. Hoe? Doordat elektriciteit simpelweg een stuk goedkoper is dan gas. Ook kan je jouw eigen elektriciteit opwekken met zonnepanelen, dan is het verwarmen van jouw huis zo goed als gratis!

Om jouw huis (deels) elektrisch te verwarmen, zijn er verschillende alternatieven voor de cv-ketel. Onze twee favorieten behandelen we in dit artikel.

Huis verwarmen zonder gas met warmtepomp

Een uitstekend alternatief voor centrale verwarming is een warmtepomp. Maar hoe werkt een elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp zet buitenlucht om in warm water voor het verwarmen van woningen. Dit werkt in combinatie met elektriciteit en afhankelijk van de soort warmtepomp die je toepast, werkt een warmtepomp met ongeveer een efficiëntie van x4. Dit betekend dat warmtepomp met 1 kWh warmte creëert waar normaal 4 kWh voor nodig zou zijn. 

Warmtepompen zijn er dus in verschillende soorten. Een warmtepomp werkt het beste wanneer een woning goed is geïsoleerd en zijn voorzien van een efficiënt vloerverwarming systeem.

Huis verwarmen zonder gas met infrarood panelen

Een ander goed alternatief voor een gasloze verwarming zijn infrarood panelen.

Infrarood levert een diepe en ontspannende warmte die de natuurlijke warmte nabootst die je dagelijks van de zon voelt, alleen dan zonder de schadelijke UV stralingen. De stralingswarmte van de infraroodpanelen circuleert als het ware in een golf om mensen en alle objecten in de woning heen om zo direct te verwarmen. Dit is anders dan bijvoorbeeld radiatoren waarmee van alleen de lucht verwarmd wordt. 

De warmte die geproduceerd wordt met infrarood wordt vervolgens geabsorbeerd door de objecten in de woning, dat ervoor zorgt dat  de warmte terug de kamer ingestraald wordt voor 360ᵒ warmte verdeling. Dit zorgt voor een efficiënter verwarmingssysteem omdat de geproduceerde warmte niet direct verloren gaat bij het openen van ramen of deuren. Dit zorgt ervoor dat je meer elektriciteit en dus ook kosten bespaart gedurende het warm houden van een ruimte. 

Infrarood is volkomen veilig, lekker comfortabel en een effectieve manier om je hele huis gezellig en warm te houden. 

Warm water zonder gas?

 

warm water zonder gas

Dus, je weet nu de twee beste opties om je huis te verwarmen zonder gas. Maar hoe zit het dan met warm water?

Met een warmtepomp verwarm je ook het water. Echter is het niet altijd mogelijk om in combinatie met je huis verwarmen zonder gas met een warmtepomp, met diezelfde warmtepomp ook de warm water voorziening te bedienen. Een extra losse warmtepomp aanschaffen is dan niet mogelijk en extreem duur. Wij raden dat een extra elektrische warm water boiler aan!

Met infrarood panelen is het niet eens mogelijk om de warm water voorziening te bedienen. Met infrarood panelen is een warm water boiler dus een must!

 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud