Is gasloos wonen al geschikt voor jou?

18/10/2021

Wanneer je een goede bijdrage wilt leveren aan een duurzame wereld, is het goed om eens te kijken naar hoe jij gasloos wonen kan. Klimaatneutraal wonen is ook een mogelijkheid, de verschillen bespreken we later in deze blog. Met deze manieren van wonen beperk je de impact die jij met jouw woning hebt op de klimaat- en milieuproblemen. Daarnaast kan je door gasloos wonen flink besparen op je energierekening.

Wij leggen uit wat het verschil is tussen klimaatneutraal en energieneutraal wonen en hoe je zelf stappen kan zetten richting een klimaat- en/of energie neutrale woning.

Wat is het verschil tussen klimaatneutraal- en energieneutraal wonen?

Het verschil tussen klimaatneutraal- en energieneutraal wonen is niet heel groot, toch zijn de voordelen van energieneutraal wonen net wat groter.

De betekenis van energieneutraal wonen is in principe heel duidelijk; verbruik je in één jaar net zoveel of minder energie dan dat jouw woning opwekt, dan woon je energieneutraal.

De energie die je nodig hebt om te wonen, wek je zelf op uit duurzame bronnen met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp en/of zonnepanelen. Ook zorg je ervoor dat je woning zo min mogelijk energie nodig heeft, door bijvoorbeeld de isolatie goed op orde te hebben. Echter is het zelfs zo dat zonder goede isolatie, op lage temperatuur je woning verwarmen met een warmtepomp niet comfortabel is.

Klimaatneutraal wonen betekent echter dat je alleen energie verbruikt uit bronnen die 100% duurzaam zijn, zoals zon, water en wind. Je hoeft hiervoor dus niet altijd de benodigde energie zelf op te wekken met behulp van bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnepanelen. De energie die je verbruikt is wel altijd gewonnen uit duurzame bronnen. Door alleen gebruik te maken van duurzame energie stoot je geen CO2 uit en woon je dus klimaat neutraal.

Een klimaat neutrale woning is niet per definitie ook een energie neutrale woning. Het is mogelijk dat je meer energie verbruikt dan dat je opwekt en dus woon je dan niet volledig energie neutraal.

Extra voordelen van gasloos wonen

Naast dat je met energieneutraal wonen dus volledig zelfvoorzienend bent in je energieverbruik heeft het nog een aantal extra voordelen. We sommen de voordelen voor je op:

 • Voorbereid op de toekomst
  Je bent voorbereid op de toekomst. Ooit zullen alle woningen van het gas af moeten en dat is nou juist wat je moet doen als je energieneutraal wilt wonen. Je energie neutrale woning kan dus jaren lang mee zonder dat er op gebied van energie nog iets hoeft te gebeuren.
 • Hoge besparingen
  Zoals bij alle vormen van het verduurzamen van je woning, kan je hoge besparingen realiseren met energieneutraal wonen. Het is zelfs zo dat je jouw energierekening naar €0 brengt, op wat servicekosten na. Door energie neutraal te wonen kan je dus je gehele energierekening besparen!


Doe eens onze gratis bespaarcheck
, zo weet je precies wat jij elk jaar kan besparen met verschillende ingrepen!

 • Gewild op de huizenmarkt
  Omdat woningen langzaam aan van het gas af moeten in Nederland, zijn energie neutrale woningen extra gewild op de huizenmarkt. Het ombouwen van een oudere woning naar een energie neutrale woning is toch echt wel veel werk, en dat kost tijd. Wanneer jij jouw energie neutrale woning te koop aanbiedt, zal je merken dat er ten opzichte van vergelijkbare woningen veel meer op geboden wordt.

Hoe maak ik mijn huidige woning energieneutraal?

Zoals we je al kort hebben uitgelegd zijn er een aantal kenmerken waaraan een woning moet voldoen om als energieneutraal gezien te worden. Ten eerste moet er voor gezorgd worden dat het energieverbruik zo ver als mogelijk beperkt wordt, zo hoeft je ten slotte ook minder energie op te wekken.

Een van de belangrijkste kenmerken van een energie neutrale woning is dan ook: uitstekende isolatie. Door je woning goed te isoleren zorg je ervoor dat er in de winter weinig energie verbruikt hoeft te worden om je woning lekker warm te houden. Comfort is toch wel het belangrijkste in jouw huis en dus wil je hier niet op moeten inleveren!

Er zijn echter nog genoeg andere energiebesparende maatregelen mogelijk zoals:

 • Het plaatsen van energiezuinige huishoudelijke apparaten.
 • Een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinningssysteem
 • Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren

Voor meer energiebesparende tips kan je onze blog met 5 bespaartips lezen!

Ten tweede moet de energie die je wel gebruikt opgewekt worden uit duurzame bronnen, zoals water, zon en eventueel wind. Dit doe je door apparaten te plaatsen die deze bronnen gebruiken om energie op te wekken, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler.

Goed om te weten is dat er subsidies bestaan voor het duurzaam verbouwen van je woning. Benieuwd naar welke subsidies jij kan gebruiken voor het energie neutraal maken van jouw woning? Doe onze gratis subsidiecheck!Energieneutraal wonen doe je zo

Je woning energieneutraal maken, zo pak je het aan!

Dus, je hebt een (oudere) woning waarin je het liefst gewoon blijft wonen. Wij begrijpen je als geen ander, oudere woningen hebben nou eenmaal een karakteristieke uitstraling. Gelukkig kan je vrijwel elke woning volledig energieneutraal verbouwen. Bij de ene woning zal dit echter wat meer werk zijn dan bij een andere. Zelfs een monumentale woning kan volledig energieneutraal worden, lees er hier meer over!

Hoe je jouw woning precies energieneutraal kan maken, is bijna niet te zeggen. Elk huis is uniek ten opzichte van andere huizen en dus is een geen standaard procedure of iets dergelijks. Wat je het beste kan doen wanneer je volledige energieneutraal wilt wonen, is goed (laten) onderzoeken met welke ingrepen je dit kan realiseren.

Dit kunnen verschillende vormen van isolatie zijn, het plaatsen van een volledige elektrische warmtepomp, het aanpassen van het ventilatie- en afgifte systeem, etc.

Wel kunnen we je vrijblijvend helpen met opstellen van een plan van aanpak. We helpen je dan een stap in de goede richting naar het begin van energieneutraal wonen toe. Je kan hiervoor altijd met ons contact opnemen, of hier een vrijblijvend gesprek inplannen.

Ben je juist op zoek naar een nieuwe woning die energieneutraal is? Huizen die na 2020 opgeleverd worden moeten van de overheid zo goed als energieneutraal zijn. Dat betekent dat ze voldoen aan de eisen die we hierboven hebben genoemd.

Energy Architects kan jou helpen met het energieneutraal maken van je woning

Onze werkwijze

Voor als je het nog niet weet, Energy Architects verduurzaamt allerlei type woningen. Of het nou energieneutraal moet worden, of alleen deels besparing op het energieverbruik. Bij ons kan je terecht als je (nog) niet weet hoe je jouw woning op de meest efficiënte- en rendabele manier kunt verduurzamen. Wij zoeken het volledig voor je uit in ons verduurzamingsadvies en kunnen vervolgens het hele verduurzamingsplan voor je uitvoeren. Wel zo makkelijk dat één partij die het verduurzamingsplan heeft opgesteld ook alles voor je kan uitvoeren, toch?

Voor meer informatie kan je altijd een vrijblijvend introducerend gesprek met ons inplannen!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud