Is infrarood verwarming duurzaam? Als je het op de juiste manier inzet, zeker!

24/02/2022

Verwarming via duurzame infrarood stralen bestaat eigenlijk al sinds het ontstaan van onze wereld. Onze grootste infrarood verwarming is namelijk de zon die via straling de aarde verwarmt. Daardoor kan jij zelfs op een dag dat het buiten vriest, het gewoon lekker warm hebben in een T-shirtje buiten. Zolang er maar infrarood staling op je ‘’schijnt’’. Dus of infrarood verwarming duurzaam is? In het geval van de zon straling zeker! Maar hoe zet je zelf infrarood straling in om jouw woning duurzaam te verwarmen?

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is eigenlijk het verwarmen van je woning en de objecten in huis doormiddel van infrarood straling. Of jij het warm of koud hebt hangt niet altijd af van de temperatuur van de lucht in de omgeving. Een goed voorbeeld hiervan is dat skiërs en snowboarders het meestal niet koud hebben zolang de zon op hen schijnt. En ja, ook als zij niet aan het bewegen zijn hebben zij het vaak lekker warm…

Maar infrarood verwarming in onze woning zijn we nog niet zo bekend mee, terwijl infrarood verwarming duurzaam is en extra comfort biedt. Infrarood straling verwarmt dus mensen en objecten in de woning, dit werkt dus anders dan wanneer je met een cv-ketel of warmtepomp de lucht in de woning verwarmt.

verwarmen met infrarood

Voordelen van verwarmen met infrarood

Infrarood straling is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Infrarood stralen geven warmte af omdat onze huid, kleding en objecten in de woning het licht opnemen. Het verschil is duidelijk merkbaar als je in de zon zit ten opzichte van de schaduw. Dankzij de infrarood straling heb je het in de zon lekker warm. Zo werkt infrarood verwarming in een woning dus ook.

Infrarood verwarming zal net als de zon objecten verwarmen, niet de omgeving of de lucht. Als infraroodstralen een oppervlak raken, dan zal dit verwarmt worden ongeacht hoe warm het in de omgeving is. De meeste objecten absorberen de infrarood warmte en stralen deze langzaam weer terug uit. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor mensen en daardoor verwarmt de omgeving in zijn geheel.

Warme muren, een warm plafond en vloer zorgen voor een zeer comfortabele warmte in huis dat bijna niet te vergelijken is met de traditionele manier van verwarmen doormiddel van radiatoren, vloerverwarming en convectie goten. Door de natuurlijke manier van verwarmen, ga je met infrarood verwarming heel wat energie besparen. Dus of infrarood verwarming duurzaam is? Zeker!

Is infrarood verwarming duurzaam

Waarom is infrarood verwarming duurzaam?

Verwarmen op elektriciteit is duurzamer dan op gas. Maar dan moet de elektriciteit eigenlijk wel duurzaam zijn opgewekt: windenergie, zonne-energie of waterkracht. Daarnaast is het belangrijk dat jouw infrarood panelen waarmee je jouw woning wilt verwarmen wel efficiënt zijn. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk warmte maken met zo weinig mogelijk elektriciteit. Als we kijken naar efficiëntie, zijn warmtepompen eigenlijk duurzamer. Maar infraroodpanelen zijn zeker ook een duurzame keuze!

‘’Elektriciteit is nog niet direct groen & duurzaam’’

Op dit moment is de stroom in Nederland nog een mix van grijze stroom uit (fossiele) kolen-, gas- en kerncentrales en een deel duurzame stroom. Zolang de stroom in Nederland niet CO2-vrij is, is verwarmen op stroom niet per se milieuvriendelijker dan op gas. De CO2-uitstoot voor het opwekken van stroom kan namelijk hoger zijn dan de CO2-uitstoot van verwarming op gas.

Wanneer je kiest voor zonnepanelen op je dak, kan je dus je eigen elektriciteit opwekken voor het verwarmen met infrarood. Dit maakt dat verwarmen met infrarood duurzaam is, ook als we dus kijken naar de CO2 uitstoot.

Rekenvoorbeeld

Stel: je verwarmt de badkamer niet meer met de radiator die gebruik maakt van gas. Daarmee bespaar je per jaar ongeveer 60 m3 gas. In plaats daarvan gebruik je één infrarood paneel. Die gebruikt in dit voorbeeld 100 kWh stroom per jaar (Dit is logisch voor een gemiddelde badkamer in Nederland). Je uitstoot van CO2 vermindert met 80 kilo CO2 per jaar. Je energierekening daalt met € 40 per jaar. Hieruit blijkt ook dat infrarood verwarming duurzaam is.

Hoe kan ik infrarood verwarming duurzaam toepassen in mijn huis?

Stel jezelf eerst de volgende vraag: wil ik infrarood gebruiken als hoofdverwarming of wil ik het inzetten als bijverwarming?

Infrarood als hoofdverwarming

Infrarood verwarming is een goed alternatief om de woning gasloos te verwarmen en kan dus als hoofdverwarming toegepast worden. Infrarood is zeer geschikt als hoofdverwarming. Je kunt kiezen uit twee varianten:

Verwarmen met lage wattage

In dit geval hebben Infrarood panelen een wattage van 100 tot 300 Watt. Je kan de werking vergelijken met vloerverwarming. Het kost redelijk wat tijd om de ruimte comfortabel warm te krijgen. De panelen moeten de objecten in de ruimte gaan aanstralen en die verschillende objecten gaan hun warmte afgeven aan de ruimte.

Verwarmen met hoge wattage

Hier gaat het om panelen vanaf 300 Watt tot maximaal 1500 Watt per paneel. Met deze vorm van verwarmen krijg je veel sneller een ruimte warm. Met hoge wattage verwarming, verwarm je de ruimte wanneer je de warmte ook echt nodig hebt. Je gebruikt de verwarming dus niet continue zoals bij lage wattage infrarood verwarming wel het geval is.

Je kan de twee verschillende manier van verwarmen natuurlijk ook combineren. Bijvoorbeeld lage wattage in de woonkamer en hoge wattage in de badkamer. De woonkamer wil je in dat geval op een constante temperatuur hebben, terwijl het in de badkamer vooral warm moet zijn als je hier kort eventjes bent.

Infrarood verwarming als bijverwarming

Het zal je inmiddels al wel duidelijk zijn dat alleen de hoge wattage infrarood panelen geschikt zijn voor bijverwarming. Bijverwarming kan als aanvulling op andere verwarmingssystemen (denk aan warmtepomp, pelletkachels, etc.) een goede oplossing zijn om het op bepaalde locaties sneller warm te krijgen.

Verduurzaam jouw woning slimmer met Energy Architects

Dus of infrarood verwarming duurzaam is? Ja zeker! We begrijpen dat het misschien nog ingewikkeld voor je is, verwarmen met infrarood is tenslotte nog best wel ‘’nieuw’’.

Energy Architects helpt mensen bij het verduurzamen van hun huidige of net nieuw gekochte (oudere) woningen. Ook bij monumentale woningen kunnen we perfect de verduurzaming uit handen nemen.

Energy Architects onderzoekt voor je hoe je jouw woning op de meest efficiënte manier kunt verduurzamen met een infrarood verwarmingssysteem. Nadat we samen besproken hebben welke maatregelen we moeten treffen, hoeveel de investering gaat zijn, hoeveel je gaat besparen en hoe je dit slim kunt financieren, gaan we het plannen. Samen met onze partners realiseren we de duurzame maatregelen met de grootste impact.

Voor jou zijn we het enige aanspreekpunt gedurende het gehele verduurzamingstraject, wel zo makkelijk toch?

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud