De gemiddelde kosten van een woning verduurzamen

08/08/2023

In dit artikel duiken we dieper in op de gemiddelde kosten verduurzamen woning en geven je tips om zo efficiënt mogelijk om te gaan met deze kosten.

De afgelopen jaren is het streven naar duurzaamheid een van de belangrijkste thema’s geworden in de maatschappij. Een significant onderdeel van deze inspanningen betreft het verduurzamen van woningen om de ecologische voetafdruk te verminderen en energie-efficiëntie te bevorderen. In Nederland heeft dit geleid tot een groeiende interesse in het renoveren en aanpassen van woningen om ze energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Echter, naast alleen de voordelen van woningverduurzaming komen er ook kosten kijken het verduurzamen van een woning.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en stemmen een degelijk advies af op jouw beschikbare kosten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wordt het duidelijk met hoeveel kosten je een specifiek aantal energie kan gaan besparen

kosten verduurzamen woning

Woning verduurzamen, wat komt daar bij kijken?

Woningverduurzaming omvat een breed scala aan maatregelen die gericht zijn op het verminderen van het energieverbruik in een woning en het verlagen van de CO2-uitstoot. Deze maatregelen variëren van isolatie van muren, daken en vloeren tot het installeren van energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, zonnepanelen, warmtepompen en het verbeteren van de ventilatie. Elk van deze maatregelen draagt bij aan het verhogen van de energie-efficiëntie van een woning, maar ze hebben ook invloed op de totale kosten van het verduurzamingsproces.

In deze blog zoomen we in op de gemiddelde kosten verduurzamen woning. Wil je meer informatie over hoe je jouw woning het beste kan verduurzamen? Lees dan onze blog hierover.

Kosten verduurzamen woning

De kosten verduurzamen woning zijn een belangrijke factor om te overwegen wanneer je jouw woning gaat verduurzamen. De kosten die komen kijken bij het verduurzamen van een woning lopen sterk uiteen en kunnen variëren tussen de 20.000 en 80.000 euro. We hebben het dan over het nemen van meerdere energiebesparende maatregelen. Afhankelijk van hoeveel maatregelen je moet nemen, het oppervlakte van je woning, de huidige staat van de woning en het streven in energiebesparing, wordt duidelijk hoeveel de kosten verduurzamen woning exact zijn.

Om een gemiddeld beeld te schetsen van de kosten verduurzamen woning, hebben we onderstaande kostentabel opgericht. Het antwoord op de vraag ”wat kost het om een huis te verduurzamen?” vind je hieronder:

Gemiddelde woning (120 - 130 m2)

MaatregelKostenKosten na subsidieBesparing per jaar
Spouwmuur isolatie€ 1.200,-€ 890,-€ 210,- tot € 550,-
Dakisolatie€ 5.500,- tot €15.000,-€ 1.750,- tot €11.250,-€ 480,- tot € 1200,-
HR++ glas bestaand kozijn€ 3.500,- tot €5.500,-€ 2.400,- tot €3.900,-€ 290,- tot € 450,-
Triple glas met nieuw isolerend kozijn € 10.500,- tot €16.000,-€ 7.400,- tot €11.500,-€350,- tot €550,-
Vloerisolatie€ 1.750,- tot €2500,-€ 1400,- tot €2100,-€ 200,- tot € 430,-
Hybride warmtepomp€ 7.500,- tot €9.500,-€ 4.700,- tot €6.700,-€ 550,- tot € 670,-
Lucht warmtepomp€ 12.000,-€ 9.000,-€ 600,- tot € 800,-
Bodem warmtepomp€ 26.000,-€ 21.500,-€750,- tot €1000,-
Zonneboiler€ 3.500,-€ 1800,-€ 180,- tot €200,-
Zonnepanelen (10 stuks)€ 5.000,-0% BTW€ 800,- tot € 950,-
Infrarood bijverwarming€ 1.200,-€ 1.200,-€ 120,-

Bovenstaande gemiddelden kosten verduurzamen woning kunnen ertoe lijden dat je afschrikt van het verduurzamen van jouw woning. Houdt echter altijd rekening met het feit dat dit gemiddeldes zijn en dat de daadwerkelijk kosten nog lager of hoger kunnen uitvallen. Door dit van te voren goed uit te laten zoeken, weet je precies waar je aan toe bent. Energy Architects kan je hierbij helpen.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Kijk altijd naar de terugverdientijd

Hoewel de initiële investeringen aanzienlijk kunnen lijken, is het belangrijk om de lange termijn voordelen van woningverduurzaming te erkennen. Lagere energierekeningen, verhoogd comfort in huis en een verbeterde waarde van het onroerend goed zijn enkele van de voordelen die na verloop van tijd kunnen worden gerealiseerd. De terugverdientijd varieert afhankelijk van de genomen maatregelen, maar ligt eigenlijk atlijd wel tussen de 5 en 15 jaar.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud