Een lening voor het verduurzamen van je woning zonder rente – Zo zit het

27/06/2022

Dat je woning verduurzamen een uitstekend idee is om een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst en een hoop kosten te besparen wist je waarschijnlijk al. Maar het kan goed voorkomen dat je op het moment een complete verduurzaming nog niet kan financieren. Logisch, want bij het verduurzamen van een oudere woning kan je al snel denken aan een investering van €20.000 tot €40.000. Een flinke investering dus. Maar deze investering moet geen twijfelpunt worden om van de duurzame voordelen te profiteren, de investering is namelijk gemiddeld al binnen 12 jaar terug verdiend! 

Ook de overheid vind dat de hoogte van de investering de mensen in Nederland niet moet tegen houden. Daarom was er altijd al de duurzaamheidslening in samenwerking met verschillende gemeenten. Deze lening die ook wel eens ”lening verduurzamen woning” genoemd wordt, is af te nemen tegen een zeer laag rentepercentage met een zeer lange looptijd. Dit zorgt ervoor dat de maandlasten laag uitvallen. 

Maar om het voor nog meer mensen mogelijk te maken, zal het vanaf oktober 2022 mogelijk zijn om deze duurzaamheidslening af te sluiten tegen 0,0% rente. Let wel op, die 0,0 procent rente geldt alleen voor huishoudens met een lager inkomen. Voor wie de renteloze lening mogelijk wordt, moet nog worden vastgesteld. Naar verwachting zal de grens liggen op een gezamenlijk inkomen van rond de €37.500 per jaar.  

Lening verduurzamen woning

Renteloze lening verduurzamen woning

De Nederlandse overheid wil de verduurzaming van woningen met spoed versnellen. In 2030 is het doel dat 2,5 miljoen woningen volledig zijn verduurzaamd. De focus ligt nu vooral op woningen die een energielabel E, F of G hebben. Dit zijn momenteel ongeveer 1,5 miljoen woningen in Nederland.

”De ambitie is om verduurzaming van de woning voor iedereen mogelijk te maken”, dat zegt minister De Jonge tegen RTL Nieuws . ”Dat is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. We willen mensen beter op weg helpen en financiële drempels wegnemen. We willen voorkomen dat mensen op hoge kosten worden gejaagd”.

De overheid heeft daarom aangeven een renteloze lening verduurzamen woning mogelijk te maken. Maar wel alleen voor mensen die de grens van een nog onbekend jaarinkomen niet halen. Kom je boven deze grens dan is het natuurlijk altijd nog steeds mogelijk om tegen een zeer laag percentage een lening aan te schaffen voor de verduurzaming van jouw woning.

Hoe werkt het?

Via het SVN kan er nu al tegen een zeer lage rente een lening afgesloten worden. Die leningen hebben ook een lange looptijd (tot 20 jaar), waardoor de maandlasten relatief laag blijven. Voor mensen zonder mogelijkheid om te lenen en huishoudens met een lager inkomen (waarschijnlijk onder de 37.500 euro) gaat het dus mogelijk worden om renteloos te lening.

Vanaf 1 oktober 2022 kunnen zij leningen krijgen waarover geen rente wordt geheven. Ook wordt gekeken naar wat zij per maand kunnen betalen. De aflossing wordt afgestemd op de draagkracht. Blijven mensen na verkoop van hun huis met een restschuld zitten, dan draait de overheid daarvoor op.

jaren 30 huis verduurzamen

Een woning verduurzamen hoeft niet duur te zijn

Dus met een lening verduurzamen woning ga je niks, of zeer weinig meer aflossen dan het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend. Uiteindelijk betaal je nog steeds gemiddeld €25.000 voor het verduurzamen van je woning. Dat is echt wel duur horen we je al zeggen. En dat klopt! Maar bekijk het eens vanuit twee andere hoeken.

1. 25.000 euro min een aantal subsidies

Dus, een gemiddelde investering om een huis te verduurzamen kost +- 25.000 euro. Maar gelukkig kunnen we hier nog heel wat subsidies vanaf trekken. Zo zijn er allerlei verschillende subsidies voor isolatie maatregelenduurzame verwarmingssystemenzonnepanelengroendaken, etc. Wanneer je jouw woning voor ongeveer €25.000 zou verduurzamen, kan je ook zeker rekenen op ongeveer 4 tot 5 duizend euro aan subside. Dat betekend dat er nog ongeveer 20.000 euro te investeren over blijft. Maar er is meer! 

2. Lage maandlasten, €0 eigen geld investeren

Wanneer je kiest voor een duurzaamheidslening is het mogelijk om een lange looptijd af te sluiten. Of je nog 0% of slecht een klein percentage rente betaald, wanneer je kiest voor een looptijd van 20 – 25 jaar zal je vervolgens zeer lage maandlasten dragen. Een lening van €20.000 terugbetalen in 20 jaar, betekend €1000 per jaar en dus +- €83 per maand. Eventueel wanneer je niet in aanmerking komt voor de renteloze lening, betaal je hier 1,6% rente over. 

Deze lage maandlasten maken het verduurzamen van jouw woning wel erg interessant. Het is namelijk zo dat wanneer je jouw woning met energielabel E of lager verduurzaamd je al snel €1.200 tot €2.000 per jaar kunt besparen. Al helemaal met de hoge energieprijzen van dit moment. Dat betekend dat je dus direct winst gaat maken ten opzicht van jouw niet verduurzaamde woning, zonder eigen geld! 

Bonus: je woning wordt ook meer waard!

Het dus mogelijk met een lening verduurzamen woning om tegen zeer lage maandlasten je woning te verduurzamen met nul euro eigen investering. De kans is zelfs groot dat je direct meer gaat besparen dan de extra maandlasten, goede deal toch? 

Maar er is meer. Een leuke bonus is namelijk dat jouw woning door de verduurzaming ook nog eens meer waard wordt. Reken op ongeveer €10.000 meer waarde! Dat betekend dat die investering van €25.000 naar €20.00 naar eigenlijk nog maar €10.000 is gegaan. 

Wij schreven al eerder een blog over de waardestijging van woningen door verduurzaming. Lees hem hier!

Verduurzaam je woning met 1 partij, wij regelen ook de financiering en subsidiëring!

Energy Architects kan de gehele verduurzaming van jouw woning uit handen nemen. We zoeken van te voeren goed uit hoe we jouw unieke woning het beste kunnen verduurzamen, en daarmee zo hoog mogelijke besparingen halen. Vervolgens bedenken we het beste plan om de verduurzaming te realiseren. 

Door gebruik te maken van slimme financieringen en precies te weten hoeveel gesubsidieerd kan worden, creëren we een plan waarmee jij maandelijks slecht een klein bedrag betaald aan het verduurzamen van je woning. In een zeer gunstig geval levert het je maandelijks al direct een aantal euro op!

Wanneer we een top plan hebben, kunnen wij als 1 partij dit voor je uitvoeren. Samen met onze gespecialiseerd partners verduurzamen we de woning en regelen wij de subsidieaanvragen en financiering!

Zo kan jij genieten van je duurzame woning en heb je alles geregeld met slecht 1 aanspreekpunt.

Nu ben je vast benieuwd naar hoeveel je kan besparen door het verduurzamen van je woning. Doe onze gratis bespaarcheck en zie direct hoeveel je in jouw woning jaarlijks kunt besparen.

Liever een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze specialisten? Vraag hier een gratis adviesgesprek aan, dan bellen we snel!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud