Een monument verduurzamen – zo verduurzaam je jouw monumentale woning in 3 stappen!

29/09/2021

Een monument verbouwen op een duurzame manier is geen makkelijke klus. Het kost veel tijd, kennis en geld om je woning volledig of voor een groot deel (energie) zelfvoorzienend te maken, laat staan helemaal van het gas af te halen. Toch is het iets waar steeds meer woningeigenaren in Nederland mee bezig zijn. De klimaatdoelstellingen liegen er niet om en het besef dat alle woning in Nederland een stuk duurzamer gemaakt moeten worden begint door te dringen.

Heb je een monumentale woning? Dan is het verbouwen van je woning nog lastiger dan dat het eigenlijk al is. Een monument verbouwen en verduurzamen vereist namelijk nog meer kennis en kost (helaas) vaak ook meer tijd en geld. In deze blog helpen we monumentale woningeigenaren een stuk vooruit met de verduurzaming van hun historische panden.

Een woning verduurzamen, wat houdt dat eigenlijk in?

Het verduurzamen van je woning houdt simpel gezegd in dat je het energieverbruik in de woning naar een lager niveau helpt. Met het energieverbruik bedoelen we in dit geval het elektriciteitsverbruik en het gasverbruik.

Elektriciteit en in veel gevallen ook nog gas, is nodig om comfortabel te wonen. Bij veel huishoudens kan het verbruik echter een stuk lager. Eventueel door iets zuiniger te leven, maar de grootste stappen kunnen gemaakt worden met slimme duurzame maatregelen.

Benieuwd naar 5 tips waarmee je gratis op je energierekening kan besparen? Lees ze hier!

Slimme maatregelen waarmee je jouw monument verduurzaamt

Zoals hierboven vermeld, kan je jouw monument verduurzamen met slimme duurzame maatregelen. Maatregelen treffen aan je woning kost natuurlijk geld, maar in veel gevallen zijn deze maatregelen snel en makkelijk terug te verdienen. Je bespaart namelijk al snel honderden tot euro’s per jaar, en wanneer je meerdere maatregelen op de juiste manier combineert, kan dit zelfs gaan om duizenden euro’s per jaar.

Wil je meer weten over welke duurzame maatregelen je in jouw monumentale woning kan combineren om de hoogste besparing te behalen? Kom vrijblijvend met ons in gesprek, we denken graat met je mee!

Voorbeelden van slimme maatregelen

Hieronder sommen we een aantal slimme maatregelen op waarmee alle soorten woningen duurzamer gemaakt kunnen worden. Let wel op, niet alle maatregelen kunnen zomaar toegepast worden op een monumentale woning.

Je monument verbouwen en verduurzamenkost echter wat meer onderzoek

Bij een monument verbouwen en verduurzamen komen andere zaken kijken dan bij een reguliere woning. Een monument in vaak een historisch pand en aan het uiterlijk wil je en mag je niks aanpassen. Een belangrijk onderdeel bij het verduurzamen van je monumentale woning is dat het pand de historische uitstraling behoudt. Het kan dus zeker slim zijn om je te laten adviseren wanneer je jouw monument verduurzamen wilt

We gaan dieper in op de slimme verduurzamingsmaatregelen voor monumentale woningen:

Isoleren van een monumentale woning

Omdat er dus aan de buitenkant van een monument niks mag veranderen, kunnen sommige isolatiemogelijkheden lastig worden. Toch is isoleren een belangrijk onderdeel bij het verduurzamen van woningen. Je wilt echter toch dat de warmte die je hebt opgewekt blijft hangen.

Per monumentaal pand en gemeente is het verschillend wat wel en niet gedaan kan worden met betrekking tot isoleren. Zoek daarom altijd van te voren goed uit wat wel en niet kan, en natuurlijk welke alternatieven er zijn.

Een voorbeeld is het vervangen van de beglazing. Oude monumentale panden beschikken vaak nog over enkel glas, wat tot heel veel warmteverliezen leidt. Het vervangen van enkele beglazing naar dubbel of zelfs trippel glas is vaak lastig omdat dan ook de kozijnen vervangen moeten worden. Het probleem: het vervangen van de kozijnen voor bredere kozijnen is vaak niet toegestaan bij een monumentaal pand.

Gelukkig zijn hier meerdere oplossingen voor! Lees er meer over in onze blog over monumenten isoleren. 

Monument verduurzamen isolatie

Duurzaam verwarmen van een monumentale woning

Monument duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen kan op verschillende manieren. Er zijn warmtepompen, infrarood verwarmingssystemen of zelf airco’s die ook verwarmen. Echter zijn er bij veel oplossingen buitenunits die weer niet altijd toegestaan zijn bij monumentale panden.

Gelukkig zijn er ook oplossing zonder buitenunits. Maar belangrijk voor deze oplossingen is dat er zeer goed geïsoleerd is. Zorg dus dat de duurzame maatregelen goed op elkaar afgestemd zijn wanneer je jouw monumentale woning gaat verduurzamen!

Zelf elektriciteit opwekken met een monumentale woning

Je hebt er vast al wel eens over gehoord, zonnepanelen! Met zonnepanelen kan je zelf je elektriciteit opwekken. Door het aantal kWh dat je jaarlijks verbruikt zelf op te wekken, maak je je woning dus volledig zelfvoorzienend in elektriciteitsverbruik. Maar helaas kunnen er niet zomaar zonnepanelen geplaatst worden op het dak van een monumentaal pand. Dit moet je ook eigenlijk niet willen want vaak heeft een monumentaal pand een prachtig dak waarvan je de historische uitstaling niet wilt wegnemen met zonnepanelen.

Gelukkig zijn er ook voor deze maatregel oplossing voor monumentale woningen! Heb je een bijgebouw, kan je zonnepanelen hierop plaatsen. Denk ook eens aan en veld met zonnepanelen in bijvoorbeeld de tuin.

Een stappenplan om je monument te verduurzamen

Monument zonnepanelen

Wat is nou de beste manier om je monument te verduurzamen? En waar begin je? Met het onderstaande stappenplan zal het verduurzamen van jouw monumentale woning zeker gaan lukken!

  1. Inventariseer je woning. Zoek zelf uit of laat uitzoeken waar de meeste winst te behalen is met het verduurzamen van je woning. Zowel of financieel vlak als comfort is vaak veel winst te behalen. Door goed uit te laten zoeken met welk pakket aan maatregelen je de meeste winst kan behalen, ben je zeker van het effect!
  2. Maak een realistische planning. Het verduurzamen van je monumentale woning is geen klein project. Het zal dus zeker wat tijd kosten, maar toch wil je zo snel mogelijk een duurzame woning. Plan dus altijd goed van te voren wanneer elke maatregel gedaan wordt en doe dit in de juiste volgorde, het kan voorkomen dat een bepaalde maatregel pas gerealiseerd kan worden na andere maatregelen. Zorg er ook altijd voor dat specialisten alvorens het realiseren van de maatregelen komen schouwen, dit voorkomt misverstanden en vertragingen. Wist je al dat er in 2022 weer nieuwe subsidies beschikbaar zijn? Bekijk ze hier!
  3. Laat het uitvoeren beginnen. Zorg ervoor dat de verschillende partijen die uitvoeren binnen een korte periode te werk gaan. Vaak is het zo dat je pas de meeste winst behaald wanneer de juiste maatregelen op elkaar zijn afgestemd. Laat dus geen weken zitten tussen het uitvoeren van de verschillende maatregelen.

Energy Architects ontzorgt je volledig bij het verduurzamen van jouw monument

We begrijpen als geen ander dat een monument verduurzamen veel tijd kost. Wij kunnen je in het gehele proces ontzorgen en vrijwel de hele verduurzaming van jouw woning uit handen nemen. We zoeken altijd van te voren goed uit met welke slimme duurzame maatregelen we de meeste winst kunnen behalen, vervolgens wanneer we een goed plan van aanpak hebben, kunnen we alle maatregelen uitvoeren. Wel zo makkelijk, één partij waarmee je afspraken maakt!

Natuurlijk ben je eerst benieuwd naar wat je mogelijk kan besparen met het verduurzamen van jouw monument. Doe gratis onze bespaarcheck en ontdek binnen een minuut hoeveel jij kan besparen in jouw monumentale woning!

Benieuwd naar hoe wij eerder een monumentale woning in Utrecht hebben verduurzaamd? Lees er hier over!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud