Deze subsidies kan jij gebruiken voor de verduurzaming van jouw woning in 2023

25/11/2021

Je woning verduurzamen is (in de toekomst) noodzakelijk. Of eigenlijk toch nu al noodzakelijk? Steeds meer woningeigenaren hebben last van steeds duurder wordende energierekeningen en ervaren in voornamelijk jaren 30 woningen en monumentale woningen minder wooncomfort. Het verduurzamen van je woning is dan eigenlijk de enige oplossing, maar je hele woning verduurzamen is niet iets wat je zomaar even doet. Het is een grote investering en kost dus aardig wat geld. In de blog behandelen we de subsidie verduurzaming 2023.

Gelukkig zijn er verschillende subsidies vanuit de overheid beschikbaar gesteld, al helemaal nu de energieprijzen zo aan het stijgen zijn, waardoor jij door de verduurzaming slim te financieren, helemaal niet zo’n grote investering hoeft te doen. Zo merk je financieel dus bijna niks van het verduurzamen van jouw woning.

oud huis isoleren

kosten verduurzamen woning

Het blijft lastig om in te schatten hoeveel een woning verduurzamen ongeveer gaat kosten. Ook met onze jarenlange ervaring en breed portfolio aan type woningen kunnen we een goede schatting geven van wat een woning verduurzamen gemiddeld kost.

Om je wel een beeld te geven schetsen we 3 verduurzamingscases, bepaal welke type woning en wensen het meeste bij jou passen en bekijk dan hoeveel het verduurzamen van je woning ongeveer gaat kosten.

Wil jij helemaal energieneutraal wonen? Dan zien de kosten er anders uit, wij schreven hier al eerder een blog over!

  • Jaren 30 hoekwoning / 2 onder 1 kap (150-200m2)

Een wat ouderen jaren 30 hoekwoning verduurzamen is natuurlijk een stukje duurder dan een nieuwere tussenwoning. Er moet hoogstwaarschijnlijk veel gedaan worden aan de isolatie van de woning en daarmee ook een aanpassing in de ventilatie. Een warmtepomp en zonnepanelen verzorgen in dit geval de duurzame energie winning. 

De kosten van de totale verduurzaming hangen voornamelijk af van welke type isolatie toegepast moet worden. Zo is het vervangen van de beglazing een stuk duurder dan bijvoorbeeld het toepassen van spouwmuurisolatie.

Kosten: €25.000 – €40.000

  • Jaren 60-80 tussenwoning (75-125m2)

Een tussenwoning die nog niet heel oud is, moet in de meeste gevallen voorzien worden van wat extra isolatie, wel moet eerst bekeken worden waar al isolatie toegepast is en waar extra isolatie nodig is om duurzaam te verwarmen.

Een tussen woning uit de jaren 60-80 van ongeveer 100 vierkante meter is goedkoper om te verduurzamen dan de andere voorbeelden. Ook bij dit type woning geldt dat de prijs afhankelijk is van veel verschillende aspecten.

Kosten: €18.000 – €30.000

  • Vrijstaande woning (300+ m2)

Een vrijstaande woning is een stuk complexer dan een tussenwoning of hoekwoning. Er moet veel meer aan de woning gedaan worden, mede doordat de woning 4 vrijstaande wanden heeft en meer beglazing. Het voordeel is wel dat er op een vrijstaande woning veel meer bespaart kan worden waardoor je de hogere kosten ook relatief snel terug verdiend. Het is daarnaast belangrijk om voldoende zonnepanelen te laten installeren om een warmtepomp te laten draaien. 

Wanneer we dus kijken naar de terugverdien tijd van de investering, hoeft de terugverdien tijd van het verduurzamen van een vrijstaande woning helemaal niet langer te zijn.

Kosten: €40.000 – €100.000

Subsidie verduurzaming 2023

De investering voor het verduurzamen van je woning is dus zeker niet niks. Veel mensen zullen zo’n investering niet zomaar kunnen doen. Gelukkig stelt de overheid weer een aantal subsidiemogelijkheden beschikbaar in 2023. Voor zover nu bekend ziet de subsidie verduurzaming 2023 er als volgt uit:

ISDE subsidie verduurzaming 2022

De ISDE subsidie van de overheid is de grootste en belangrijkste subsidie om te gebruiken wanneer jij jouw woning gaat verduurzamen. In 2021 en 2022 was deze subsidie ook al van toepassing, wellicht weet je al wat de subsidie precies inhoudt. Zo niet, neem dan eens een kijkje op de ISDE pagina van de overheid.

In 2022 gaat deze subsidie, die geldt op warmtepompen, isolatie maatregelen, zonneboilers en aansluiting op een warmte net, niet veel veranderen. Echter is het budget dat in 2023 vrijgemaakt wordt voor deze subsidie verhoogt en krijg je in plaats van 20% van de aanschafprijs van een warmtepomp en isolatie 30% subsidie. Dit zorgt ervoor dat je een warmtepomp in combinatie met isolatie sneller terug verdient!

De voorwaarden van de subsidie veranderen ook wat betekend dat je in plaats van minimaal 2 isolerende maatregelen moet treffen, nu nog slechts 1 maatregel hoeft te nemen. Er is nog steeds wel en minimale aantal vierkante meters oppervlakte. Daarnaast moet het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt ook voldoende isolerend en erkent zijn. 

Zoals al eerder benoemd, is de ISDE subsidie van de overheid de grootste subsidie. Het is dan ook zo dat je met de ISDE vrijwel altijd het grootste budget van je investering subsidieert. De teruggave van alleen de ISDE is bij een gemiddelde verduurzaming +- €3.000 – €6.000.

BTW teruggave zonnepanelen

Sinds 2023 kunnen zonnepanelen aangeschaft worden met een 0% BTW tarief. Echter veranderd dit niet veel ten opzichte van voorgaande jaren. Toen betaalde je wel BTW over de zonnepanelen, maar kon je dit later terugvragen bij de belastingdienst. 

Btw teruggave zonnepanelen

Groendak subsidie

We zien het steeds meer, mensen die bij het verduurzamen van hun woning kiezen voor de extra voordelen van een groen dak. Ook bij het aanbrengen van een groen dak kan je in sommige gevallen subsidie krijgen. Dit ligt echter aan je gemeente. In sommige gemeentes kan je tot wel 30 euro per vierkante meter groen dak terug krijgen.

Verduurzaam je woning met 1 partij, wij regelen ook de financiering en subsidiëring!

Energy Architects kan de gehele verduurzaming van jouw woning uit handen nemen. We zoeken van te voeren goed uit hoe we jouw unieke woning het beste kunnen verduurzamen, en daarmee zo hoog mogelijke besparingen halen. Vervolgens bedenken we het beste plan om de verduurzaming te realiseren. 

Door gebruik te maken van slimme financieringen en precies te weten hoeveel gesubsidieerd kan worden, creëren we een plan waarmee jij maandelijks slecht een klein bedrag betaald aan het verduurzamen van je woning. In een zeer gunstig geval levert het je maandelijks al direct een aantal euro op!

Wanneer we een top plan hebben, kunnen wij als 1 partij dit voor je uitvoeren. Samen met onze gespecialiseerd partners verduurzamen we de woning en regelen wij de subsidieaanvragen en financiering!

Zo kan jij genieten van je duurzame woning en heb je alles geregeld met slecht 1 aanspreekpunt.

Nu ben je vast benieuwd naar hoeveel je kan besparen door het verduurzamen van je woning. Doe onze gratis bespaarcheck en zie direct hoeveel je in jouw woning jaarlijks kunt besparen.

Liever een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze specialisten? Vraag hier een gratis adviesgesprek aan, dan bellen we snel!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud