Terugverdientijd warmtepomp, weet waar je aan toe bent

11/01/2023

Een warmtepomp is één van de meest zuinige en duurzame alternatieven voor traditionele cv-ketels. Zo’n systeem haalt namelijk tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Een warmtepomp heeft nog veel meer voordelen. Benieuwd? Je ontdekt het door hier te klikken.

Maar binnen welke termijn kan je je investering in zo’n warmtepomp terugverdienen? En welke factoren bepalen de terugverdientijd van een warmtepomp nu precies? In deze blog leggen we je uit hoe je de terugverdientijd van een warmtepomp op de juiste manier berekent. Terugverdientijd warmtepomp berekenen is namelijk afhankelijk van jouw specifieke situatie. 

Terugverdientijd warmtepomp

De gemiddelde terugverdientijd warmtepomp is 7 tot 12 jaar

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp is ongeveer 7 à 12 jaar. Die periode hangt af van het type warmtepomp, de aanschafprijs, de subsidies waarop je aanspraak maakt, De terugverdientijd warmtepomp berekenen kan je het beste doen met deze 3 factoren:

  • FACTOR 1 = kostprijs: de werkelijke kostprijs van een warmtepomp hangt af van de aankoopprijs en de subsidies die je ontvangt. Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie, moet je de plaatsing wel overlaten aan een gecertificeerde installateur.
  • FACTOR 2 = jaarlijkse energiebesparing: met een warmtepomp bespaar je jaarlijks heel wat m³ aan gas. Hoeveel jouw energiebesparing precies is hangt af van jouw verbruik, de energieprijzen en het rendement van de geplaatste warmtepomp
  • FACTOR 3 = jaarlijkse stroomkosten van een warmtepomp: met een warmtepomp bespaar je veel gas, maar je zal extra elektriciteit gaan gebruiken. Voor 20% van de geproduceerde warmte heeft zo’n systeem namelijk elektriciteit nodig. Ook met deze factor moet je rekening houden.

Factor 1 berekenen - de kostprijs

De aankoopprijs van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het type warmtepomp. Voor dit voorbeeld gebruiken we een hybride lucht-water warmtepomp van € 7.500 euro. Om de werkelijke kostprijs te kennen, moet je van dit bedrag de warmtepomp subsidie aftrekken. Voor dit type installatie krijg je via de ISDE-regeling een geschatte subsidie van € 1.800. Je komt uit op een werkelijke kostprijs van € 5.700 (7.500 – 1.800).

Factor 2 berekenen - de besparing

Je verdient je investering in een warmtepomp terug omdat je jaarlijks veel minder energiekosten gaat betalen aan je energieleverancier. Je bespaart namelijk gas. In dit voorbeeld gebruiken we een gemiddeld huishouden van 3-4 personen die leven in een woning van ongeveer 135 m2. Deze woning zal ongeveer 15.000 kWh nodig hebben om het huis comfortabel te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 1.500 m³ gas, aangezien elke m³ gas uit zo’n 10 kWh bestaat. Gaan we uit van een gemiddelde gasprijs van € 2,70 per m³ (prijs januari 2023) Dan levert een lucht-water warmtepomp dit gezin een jaarlijkse besparing op van € 4.050. Let op, want de gasprijzen in januari 2023 waren op een extreem hoog niveau, bereken dit dus met de gasprijzen van dit moment

Factor 3 berekenen - de extra kWh kosten

Een warmtepomp heeft elektriciteit in plaats van gas nodig om je huis te verwarmen. Weten hoeveel je met een warmtepomp bespaart? Dan moet je weten hoeveel stroom je hier jaarlijks extra aan kwijt bent. In het voorbeeld rekenen we met een gemiddelde Coëfficiënt Of Performance (COP-waarde) van 4. Deze waarde duidt het rendement van de warmtepomp aan. Met een COP van 4 heeft een warmtepomp 1 kWh stroom nodig voor elke 4 kWh aan warmte.

Heb je dus 15.000 kWh aan warmte nodig? Dan verbruikt een warmtepomp zo’n 3.750 kWh aan stroom om deze warmte te produceren per jaar. Vermenigvuldigen we dat aantal kWh met een stroomprijs van €0,75 per kWh (prijs januari 2023)? Dan komen we uit op €2.813 aan jaarlijkse stroomkosten voor deze lucht-water warmtepomp.

 

Je kan er dus van uit gaan dat een warmtepomp je €4.050 – €2813 = €1237,- per jaar oplevert. Dit is dus met de huidige energieprijzen anno januari 2023 berekend. De aanschaf en installatie van de warmtepomp koste €5.700 na teruggave van subsidies. We kunnen in de voorbeeld dus stellen dat we de warmtepomp binnen 4 tot 5 jaar hebben terug verdiend. 

Terugverdientijd warmtepomp - er zijn meer kosten

Als een warmtepomp in dit voorbeeld binnen 4 tot 5 jaar terugverdiend zou zijn, zou je verwachten dat veel mensen al de keuze maken om snel over te stappen op een warmtepomp. Al helemaal wanneer je je beseft dat een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, je nog meer besparing zal gaan opleveren. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp, lees je hier

Maar om efficiënt te kunnen verwarmen, is het belangrijk om te noteren dat je jouw woning daar wellicht nog op moet voorbereiden. Zo is het noodzakelijk om gebruik te maken van een lage temperatuur warmte-afgiftesysteem in de woning. Een vloerverwarming is hierin ideaal. Ook moet je woning voldoende geïsoleerd zijn om de ruimtes snel en lang warm te kunnen maken/houden. Wanneer jouw woning dus nog aangepast moet worden, betekend dit dat de kostprijs wat omhoog gaat. Hierdoor zal de terugverdientijd warmtepomp net wat langer zijn…

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud