Voordelen sedumdak: 10 redenen waarom we kiezen voor groene daken

07/04/2023

Sedum daken zijn daken die bedekt zijn met levende planten en begroeiing. Dit duurzame type dak heeft in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen sedum dak die het te bieden heeft voor mens en natuur. Naast het feit dat een sedum dak pure duurzaamheid uitstraalt, heeft het namelijk nog zo veel extra’s te bieden.

In de artikel zullen we 10 voordelen van sedum daken bespreken.

oud huis isoleren

10 voordelen Sedum dak

1. Vermindering van luchtvervuiling

Groene daken verminderen de luchtvervuiling in stedelijke gebieden door het opnemen van schadelijke stoffen en het vrijgeven van zuurstof. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving voor de bewoners van de stad.

2. Vermindering van de stedelijke hitte-eilandeffect

Groene daken verminderen de stedelijke hitte-eilandeffect doordat ze de oppervlaktetemperatuur van het dak verminderen. Dit draagt bij aan een koeler klimaat in de stad en kan helpen om energie te besparen door het verminderen van de vraag naar airconditioning.

3. Verhoging van de energie-efficiëntie

Groene daken helpen om de energie-efficiëntie van gebouwen te verhogen doordat ze de warmte-isolatie van het dak verbeteren. Dit betekent dat gebouwen met groene daken minder energie nodig hebben voor verwarming en koeling.

4. Vermindering van wateroverlast

Groene daken helpen bij het verminderen van wateroverlast in stedelijke gebieden door het opvangen van regenwater en het verminderen van de hoeveelheid water die in het rioolsysteem terechtkomt. Dit kan helpen om de overstromingen te verminderen en het risico op schade te verminderen.

5. Geluidsreductie

Groene daken kunnen ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in stedelijke gebieden. Door de begroeiing en de laag aarde en substraat absorberen groene daken het geluid, waardoor het geluidsniveau binnen en buiten het gebouw wordt verminderd.

6. Verlenging van de levensduur van het dak

Groene daken kunnen de levensduur van het dak verlengen door het verminderen van de blootstelling aan UV-straling en weersomstandigheden. Dit kan helpen om de kosten van dakonderhoud en -vervanging te verminderen

7. Creatie van groene ruimtes in de stad

In stedelijke gebieden is er vaak een gebrek aan groene ruimtes, zoals parken en tuinen. Groene daken bieden een alternatieve manier om groene ruimtes te creëren en kunnen worden gebruikt als tuinen, terrassen of zelfs als groentetuinen.

8. Verbetering van de biodiversiteit

Groene daken kunnen bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Door het bieden van habitat voor planten en insecten, kunnen groene daken bijdragen aan het behoud van lokale soorten en het stimuleren van biodiversiteit in stedelijke omgevingen.

9. Verhoging van de waarde van het onroerend goed

Sedum daken kunnen ook de waarde van jouw woning verhogen. Sedum daken worden namelijk gezien als een upgrade van het pand en kunnen bijdragen aan een hogere verkoopprijs of huurprijs. Dit kan vooral gunstig zijn in gebieden waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

10. Bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot

Tot slot kunnen Sedum daken bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Doordat een sedum dak bijdraagt aan een koeler klimaat in de stad en de energie-efficiëntie van een woning verhoogt, wordt er minder energie verbruikt en dus minder CO2 uitgestoten. Bovendien nemen de planten op het dak CO2 op tijdens fotosynthese, wat bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de atmosfeer. Duurzaamheid ten top dus! 

Voordelen sedum dak zijn enorm

Kortom, sedum daken hebben vele voordelen, variërend van het verminderen van luchtvervuiling en wateroverlast tot het verhogen van de biodiversiteit en de waarde van onroerend goed. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun daken te vergroenen. Of je nu een bewoner, een bedrijfseigenaar, een vastgoedontwikkelaar of een stedenbouwkundige bent, het aanleggen van een sedum dak is een verstandige keuze voor een duurzamere toekomst.

 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud