5 belangrijke voordelen van een VRF systeem voor bedrijven en organisaties

14/07/2023

In grote gebouwen, zoals kantoren, ziekenhuizen, winkelcentra en hotels, is efficiënte klimaatbeheersing essentieel voor het comfort en welzijn van de aanwezigen. Een VRF systeem (Variable Refrigerant Flow) biedt een geavanceerde oplossing voor verwarming en koeling in deze complexe omgevingen. Met één buitendeel kunnen meerdere ruimtes van warmte en koeling worden voorzien. Dit is extra duurzaam vooral voor bedrijven en organisaties met grote gebouwen.

In dit artikel zullen we de voordelen van VRF systemen voor grote gebouwen onderzoeken en laten zien waarom ze de voorkeur verdienen boven traditionele klimaatsystemen.

voordeel zakelijk verduurzamen

Voordelen van een VRF systeem

1. Flexibiliteit en Toepasbaarheid

Een van de belangrijkste voordelen van VRF systemen is hun flexibiliteit en brede toepasbaarheid. Deze systemen kunnen worden gebruikt in diverse gebouwtypen, zoals kantoren, ziekenhuizen, winkels, datacentra en horecagelegenheden. Of het nu gaat om een klein kantoor of een groot winkelcentrum, een VRF systeem kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van het gebouw.

Met een VRF systeem kunnen meerdere ruimtes tegelijkertijd worden verwarmd en gekoeld. Het systeem kan worden opgeschaald van een eenvoudige configuratie met één buitendeel en enkele binnendelen tot complexe systemen met duizenden binnendelen. Hierdoor kunnen grote gebouwen efficiënt worden voorzien van het gewenste binnenklimaat, waarbij elke ruimte individueel kan worden geregeld.

2. Energiezuinigheid

Energiezuinigheid is een belangrijke overweging bij het kiezen van een klimaatsysteem voor grote gebouwen. VRF systemen bieden aanzienlijke energiebesparingen in vergelijking met traditionele HVAC-systemen.

Een VRF systeem maakt gebruik van een warmtepomp-technologie die warmte en koeling uit de buitenlucht haalt. Hierdoor kan het systeem tot 75% van de energie uit de buitenlucht halen en slechts 25% uit elektriciteit gebruiken. Dit betekent dat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van gas of andere energiebronnen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd en de operationele kosten worden verlaagd.

Bovendien zijn VRF systemen uitgerust met geavanceerde regelsystemen die de werking optimaliseren en de energie-efficiëntie verbeteren. Deze regelsystemen passen automatisch de capaciteit aan op basis van de behoeften van elke ruimte, wat resulteert in een nauwkeurige temperatuurregeling en minimale energieverspilling.

3. Individuele zonecontrole

In grote gebouwen zijn er vaak verschillende zones met verschillende behoeften op het gebied van temperatuur en comfort. VRF systemen bieden individuele zonecontrole, wat betekent dat elke ruimte afzonderlijk kan worden geregeld.

Met een VRF systeem kunnen gebruikers de temperatuur en luchtstroom in elke zone individueel aanpassen aan hun voorkeur. Dit zorgt voor een gepersonaliseerd comfortniveau en voorkomt onnodig energieverbruik in ruimtes die niet worden gebruikt.

Daarnaast kan een VRF systeem zowel verwarmen als koelen, wat vooral handig is in gebouwen waarin verschillende ruimtes verschillende behoeften hebben. Bijvoorbeeld, in een kantoorgebouw kan een vergaderruimte behoefte hebben aan koeling, terwijl een receptiegebied verwarming vereist. Met een VRF systeem kunnen deze verschillende behoeften gelijktijdig worden vervuld.

4. Eenvoudige installatie en uitbreidbaarheid

De installatie van een VRF systeem in een groot gebouw is relatief eenvoudig en veroorzaakt minimale overlast voor de gebruikers. Het systeem bestaat uit een buitendeel dat verbonden is met meerdere binnendelen via koelleidingen. Deze leidingen kunnen worden ingebouwd in muren, plafonds of vloeren, waardoor er geen grote renovaties nodig zijn.

Bovendien kunnen VRF systemen gemakkelijk worden uitgebreid en aangepast aan de veranderende behoeften van een gebouw. Extra binnen elementen kunnen eenvoudig worden toegevoegd zonder de werking van het systeem te verstoren. Dit maakt VRF systemen uitermate geschikt voor gebouwen die in de toekomst kunnen worden uitgebreid of aangepast.

5. Verbeterde luchtkwaliteit

Een gezond binnenklimaat is essentieel in grote gebouwen waar veel mensen samenkomen. VRF systemen dragen bij aan een verbeterde luchtkwaliteit door de integratie van luchtbehandelingskasten.

Deze luchtbehandelingskasten zuiveren de buitenlucht door middel van filters en zorgen voor een continue toevoer van verse lucht. Hierdoor worden allergenen, stofdeeltjes en andere verontreinigingen uit de binnen lucht verwijderd, wat resulteert in een gezondere en comfortabelere omgeving voor de gebruikers van het gebouw.

Bovendien kunnen VRF systemen ook worden uitgerust met optionele luchtreinigingstechnologieën, zoals ionisatie en elektrostatische filters, om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en de verspreiding van ziektekiemen te verminderen.

subsidie verduurzamen woning 2022 goed

Kies jij ook voor een VRF systeem?

VRF systemen bieden aanzienlijke voordelen voor grote gebouwen. Ze bieden flexibiliteit, energiezuinigheid, individuele zonecontrole, eenvoudige installatie en uitbreidbaarheid, evenals verbeterde luchtkwaliteit. Met deze systemen kunnen grote gebouwen efficiënt worden verwarmd en gekoeld, terwijl het comfort van de gebruikers wordt gewaarborgd en de operationele kosten worden verlaagd. Of het nu gaat om een kantoor, ziekenhuis, winkelcentrum of hotel, een VRF systeem is een uitstekende keuze voor geavanceerde klimaatbeheersing op maat.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw bedrijfspand overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden en processen van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud. 

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud