Wanneer kies je voor dakisolatie? De eerste stap op weg

12/09/2023

Dakisolatie is een goede maatregel om de warmte beter binnenshuis te houden. Het grootste deel van de warmte in huis gaat namelijk verloren via het dak. Door (betere) dakisolatie toe te passen kan je dus veel meer warmte in huis houden en dat betekend dat je de verwarming minder hoeft te
gebruiken. Dit zal zorgen voor een flinke 
energiebesparing en dus kan je ook veel kosten besparen.

 

Echter kiest lang niet iedereen voor dakisolatie. Dakisolatie is namelijk vaak ook een zeer dure methoden van isolatie. Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar op te wegen. 

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het  totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

Dakisolatie van binnen uit of buiten af

Er zijn 2 mogelijkheden om isolatie toe te passen aan jouw dak, van binnen uit of buiten af. Beide mogelijkheden hebben zo hun eigen voor- en nadelen:

Dakisolatie van binnen uit

Monument isoleren

Dakisolatie van binnen uit is de makkelijkere en goedkopere optie om isolatie materiaal aan een dak toe te voegen. Echter is het gemak en de kosten het enige voordeel ten opzichte van isolatie van buiten af.

Het nadeel van het isoleren van binnen uit is dat er een stuk sneller vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Op de lange termijn kan dit dus problemen veroorzaken en wordt goedkoop, duurkoop.

Dakisolatie van buiten af

dakisolatie

Het isoleren van een dak van buiten af werkt een stuk beter. Vaak worden er hogere isolatiewaarden behaald en worden de vocht- en schimmelproblemen voorkomen. Echter moet voor het isoleren van buiten af, de dakbedekking eraf gehaald worden. Het isolatiemateriaal is helemaal niet zo heel duur, maar de werkzaamheden vergen een stuk meer tijd en specialisme.

Wanneer kies je voor dakisolatie?

Dakisolatie kan dus op verschillende manieren toegepast worden en is vrij duur ten opzichte van andere isolatiemaatregelen in en rondom huis. Toch kan het in verschillende situaties belangrijk en slim zijn om te investeren in dakisolatie. Hieronder vind je 3 situaties waarin het zeker aan te raden is om dakisolatie goed te overwegen:

1. Dak is aan vervanging toe

Wanneer jouw dak aan vervanging toe is (vaak eens in de 30 tot 40 jaar), is het ten zeerste aan te raden om dakisolatie toe te passen. De dakbedekking moet er in deze situatie toch al af. Het isolatiemateriaal zelf is niet heel duur en dus kan dit gemakkelijk en vrij goedkoop toegepast worden wanneer de dakbedekking toch al van de woning afgehaald word.

Kies in deze situatie altijd voor isoleren van buitenaf.

2. Nieuwe zonnepanelen gaan gelegd worden

Wanneer je zonnepanelen op je dak gaat leggen, is het belangrijk om te laten berekenen of het dak voldoende draagkracht heeft. Zo niet, dan zal het dak versterkt moeten worden en kan er ook extra isolatiemateriaal toegepast worden.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat zonnepanelen gemakkelijk 20 tot 25 jaar meegaan. Wanneer jouw dak binnen deze jaren vervangen moet worden omdat het te oud is, wil je niet dat ook de zonnepanelen gedeïnstalleerd moeten worden, dit kost namelijk veel extra werk en dus ook geld. Overweeg om je dak te vernieuwen en direct te isoleren voordat je zonnepanelen laat leggen.

Kies in deze situatie altijd voor isoleren van buitenaf.

3. Je maakt gebruik van een warmte terugwinsysteem

Een warmte terugwinsysteem zorgt ervoor dat de warmte die naar boven is gestegen weer terug de woning ingebracht word. In dat geval wil je dus dat er zoveel mogelijk warmte aan de juiste zijde van het dak blijft hangen. Goede dakisolatie versterkt dus de effectiviteit van een warmte terugwinsysteem enorm.

Zowel van buitenaf – als van binnenuit isoleren is mogelijk

Dakisolatie combineren met overige isolatie

Wanneer je de keuze maakt om te investeren in dakisolatie, is het aan te raden om ook de andere vormen van isolatie te overwegen. Op deze manier zorg je voor het maximale rendement van isoleren en zo kunnen er heel veel energiekosten bespaard worden.

Zo wordt dakisolatie vaak gecombineerd met vloerisolatie en bijvoorbeeld spouwmuurisolatie.  

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud