De mogelijkheden voor een warmtepomp zonder buitenunit

18/06/2024

Warmtepompen zijn een steeds populairder wordende oplossing voor duurzame verwarming en koeling van woningen. Traditionele warmtepompsystemen bestaan vaak uit zowel een binnen- als een buitenunit. Hoewel die een effectieve opstelling is, kan de aanwezigheid van een buitenunit in sommige situaties onpraktisch of zelfs onmogelijk zijn vanwege ruimtebeperkingen, esthetische bezwaren of lokale regelgeving. Er is dus ook zeker interesse in een warmtepomp zonder buitenunit. 

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van warmtepompsystemen zonder buitenunits en beschrijven we vijf verschillende opstellingen van warmtepompen zonder buitenunits.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

cv ketel vervangen 2026

Traditionele warmtepomp met binnen- en buitenunit

Een standaard warmtepomp werkt in veel gevallen op basis van een buitenunit die warmte uit de lucht onttrekt (of in sommige systemen warmte afgeeft tijdens koeling), welke vervolgens via koelmiddelleidingen naar een binnenunit wordt getransporteerd waar de warmte wordt gebruikt om de binnenruimtes te verwarmen. De buitenunit kan echter niet altijd op een praktische locatie geplaatst worden en som vinden mensen de buitenunit esthetisch onaantrekkelijk. Bovendien, is het bij sommige type woningen, zoals appartementen, wellicht onmogelijk om een buitenunit te plaatsen. Een warmtepomp zonde buitenunit is in dit geval de oplossing. 

De voordelen van een warmtepomp zonder buitenunit

Hoewel we bij Energy Architects in veel gevallen adviseren om een traditioneel warmtepomp systeem te installeren met een buitenunit, passen we een warmtepomp zonder buitenunit wel toe in de gevallen dat een buitenunit onmogelijk te plaatsen. Een warmtepomp zonder buitenunit bevat daarnaast enkele unieke voordelen ten opzichte van een warmtepomp met buitenunit. 

  • Esthetiek: geen zichtbare buitenunit betekent geen verstoring van de gevel van een gebouw. Dit heeft in veel gevallen een betere esthetische uitstraling. 
  • Geluidsreductie: hoewel de moderne buitenunits vrijwel geen geluid meer produceren, zal een warmtepomp zonder buitenunit volledig geluidloos zijn vanaf de buitenkant. 
  • Flexibiliteit in plaatsing: een warmtepomp zonder buitenunit is ideaal voor stedelijke of verdichte gebieden waar buitenruimte beperkt of niet beschikbaar is.

Vijf mogelijkheden van warmtepompenopstellingen zonder buitenunit

1. Monoblock warmtepompen

Monoblock warmtepomp systemen huisvesten alle hoofdcomponenten van de warmtepomp in één enkele binnenunit. Dit systeem haalt lucht van buiten via luchtkanalen naar binnen, waar de warmtewisseling plaatsvindt. De verwarmde of gekoelde lucht wordt vervolgens door het huis verspreid. Dit systeem vereist enkel kleine ventilatieopeningen naar buiten, zonder de noodzaak voor een grote buitenunit

2. Water-water warmtepompen

Deze systemen gebruiken grondwater of oppervlaktewater als warmtebron. Water wordt door een gesloten lus gepompt, waarbij het natuurlijke temperatuurniveau van het water gebruikt wordt om het huis te verwarmen of te koelen. Er is geen buitenunit nodig, aangezien het water ondergronds of van een nabijgelegen bron wordt gehaald. Let op, een water-water warmtepomp is een stuk duurder in aanschaf en er zal daarnaast diep in de grond geboord moeten worden.

3. Ventilatielucht warmtepompen

Deze warmtepompen gebruiken de uitgaande ventilatielucht van het gebouw als bron voor warmtewinning. Dit systeem is ideaal voor appartementen of kantoren waar ventilatiesystemen al aanwezig zijn. Het integreert met het bestaande luchtkanaalwerk en vereist geen buitenunit.

4. Grond-water warmtepompen met verticale lus

In plaats van een buitenunit gebruiken deze systemen een verticaal buizensysteem dat diep in de grond wordt geïnstalleerd. De buizen halen warmte uit de grond, die vervolgens in een binnenunit naar bruikbare energie wordt omgezet voor verwarming en warm water.

5. Hybride warmtepomp zonden buitenunit

Hoewel de meeste hybride warmtepomp systemen wel een kleine buitenunit vereisen, zijn er ook hybride warmtepomp die kunnen worden geconfigureerd om voornamelijk te werken met bestaande verwarmingssystemen zoals boilers. Hierdoor wordt de warmtepompfunctie volledig intern. Dit zorgt ervoor dat je ook een hybride warmtepomp zonder buitenunit kan toepassen.

Een warmtepomp zonder buitenunit kan een aantrekkelijke optie zijn voor veel woningeigenaren en bedrijven die op zoek zijn naar efficiënte, esthetisch aangename en ruimtebesparende verwarmingsoplossingen. Door de technologieën en ontwerpen te kiezen die het beste passen bij de specifieke behoeften en omstandigheden, kunnen gebruikers genieten van de voordelen van moderne warmtepomptechnologie zonder de complicaties van een buitenunit. Laat je echter goed adviseren over de beste opstellingen zonder buitenunit

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud