Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen?

19/01/2023

Een warmtepomp met zonnepanelen vormen de basis van energie besparing in iedere woning. Deze twee duurzame oplossing voor in huis zorgen er namelijk voor dat je veel energie kunt besparen. Met een warmtepomp zorg je er namelijk voor dat je jouw woning met elektriciteit in plaats van gas kan verwarmen. Met zonnepanelen zorg je er vervolgens voor dat jouw woning zelf elektriciteit opwekt. Een combinatie van deze duurzame oplossingen is dus ideaal om jouw woning op een slimme manier te verduurzamen.

Maar wat kost een warmtepomp met zonnepanelen? Steeds meer mensen beginnen de voordelen van het verduurzamen van hun woning in te zien, al helemaal nu de energieprijzen door het dak gaan. Maar de investering in een warmtepomp met zonnepanelen, is niet niks. Zo kost een warmtepomp al snel €9.000 in aanschaf en zullen zonnepanelen ook al snel meerdere duizenden euro’s gaan kosten. Maar gelukkig zijn er handige overheid subsidies beschikbaar.

In deze blog beantwoorden we de vraag: ”wat kost een warmtepomp met zonnepanelen”. Ook leggen we uit hoe de subsidies werken, en hoe snel je de investering terug kan verdienen.

Terugverdientijd warmtepomp

Warmtepomp met zonnepanelen aanschaffen

Het kostenplaatje voor een warmtepomp met zonnepanelen kan variëren, afhankelijk van de grootte van jouw huis, de efficiëntie van de warmtepomp en het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Gemiddeld zullen de totale kosten variëren van €10.000 tot €25.000, dit is inclusief de installatie in jouw woning.

Om een duidelijk beeld te geven, schetsen we een algemeen voorbeeld waarin we gebruik maken van een gemiddelde woning van 120m2 woonoppervlakte. Deze woning is gemiddeld geïsoleerd en verbruikt 1200 kuub gas en 2500 kWh elektriciteit per jaar. 

Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen voor ons voorbeeld?

Dus, we hebben een gemiddeld woning met een gemiddeld energieverbruik. Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen in dit geval? We kijken eerst naar de aanschafkosten, vervolgens berekenen we hoeveel een warmtepomp met zonnepanelen in dit geval kan besparen, en zo weten we direct hoe snel we warmtepomp met zonnepanelen kunnen terugverdienen. 

1. De aanschafkosten

De aankoopprijs van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het type warmtepomp. Voor dit voorbeeld gebruiken we een hybride lucht-water warmtepomp van € 9.000 euro. Om de werkelijke kostprijs te berekenen, moet je van dit bedrag de warmtepomp subsidie aftrekken. Voor dit type installatie krijg je via de ISDE-regeling een geschatte subsidie van €1.900. Je komt uit op een werkelijke kostprijs van €7.100 (9.000 – 1.900).

Voor ons voorbeeld gebruiken we een huis met 120 m2 woonoppervlakte. Er zullen hier ongeveer 10 zonnepanelen op het dak passen. De aanschafkosten voor 11 zonnepanelen zijn ongeveer €6.000. Dit klinkt misschien aan de lage kant indien je ongeveer weet wat de prijzen in zonnepaneel wereld zijn, maar sinds 2023 worden zonnepanelen BTW vrij verkocht. Je betaald dus 0% BTW over de aanschaf van zonnepanelen. 

In totaal zullen de aanschafkosten na het terugvorderen van subsidies dus €12.100 bedragen. 

2. Besparen van energie

Je verdient je investering in een warmtepomp terug omdat je jaarlijks veel minder energiekosten gaat betalen aan je energieleverancier. Je bespaart namelijk gas. De woning in ons voorbeeld zal ongeveer 1.800 kWh nodig hebben om het huis comfortabel te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 60% van 1.200 m³ gas, aangezien elke m³ gas uit zo’n 10 kWh bestaat. Een warmtepomp haalt zijn energie voor 75% uit de buitenlucht en voor 25% uit de elektriciteit.  

Gaan we uit van een gemiddelde gasprijs van € 2,70 per m³ (prijs januari 2023), dan levert een hybride lucht-water warmtepomp dit gezin een jaarlijkse gas besparing op van €1.944. Een hybride warmtepomp verwarmt namelijk voor 60% op elektriciteit en de overige 40% op gas. 

11 zonnepanelen van 390 WP met een efficiëntie van 85% leveren jaarlijks 3.650 kWh op. Het huis in ons voorbeeld had een kWh verbruik van 2.500 kWh, hier komt de extra 1.800 kWh voor de warmtepomp bij op. Dit betekend een jaarverbruik van 4.300 kWh. De gemiddelde kWh prijs is €0,75 (januari 2023). Met de zonnepanelen wordt dus nog eens extra €2.737,50 per jaar bespaard (0,75 x 3650).

3. Wat is nu de terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen?

Om de terugverdientijd goed te kunnen berekenen vergelijken we de oude situatie met de nieuwe situatie in ons voorbeeld. 

Oude situatie: het voorbeeld had elk jaar €3.240 kosten aan gas en €1.875 aan elektriciteit. (€5.115 per jaar)

Nieuwe situatie: met een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, heeft het voorbeeld nog slechts €1.296 kosten aan gas en €487,50 aan elektriciteit. (€1.783,50 per jaar)

Besparing per jaar: €5.115 – €1783,50 = €3331,50. 

De investering in een warmtepomp met zonnepanelen was in totaal €12.100. Door de besparing van €3331,50 per jaar, zal de investering van warmtepomp met zonnepanelen binnen 4 jaar terugverdiend zijn.  

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud