Minder gas verbruiken door waterzijdig inregelen vloerverwarming en cv

16/08/2022

Het is misschien wel een van de populairste onderwerpen van 2022, de hoge energieprijzen. En dan hebben we het voornamelijk over de gasprijzen van de afgelopen periode. Het besparen van gas is dus ook steeds belangrijker aan het worden. Door waterzijdig inregelen vloerverwarming en cv kan je al heel wat gas besparen. 

In deze blog vertellen we je meer over waterzijdig inregelen vloerverwarming en cv zodat jij direct kan starten met besparen. Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar nog meer mogelijkheden om gas te besparen, lees dan vooral ook eens deze blog over hoe jij het gasverbruik kunt verminderen

Wat is waterzijdig inregelen vloerverwarming en cv?

Waterzijdig inregelen betekent letterlijk het efficiënter instellen van je radiatoren en/of vloerverwarming. Dat is nodig, aangezien nog zeker 70 tot 80 procent van de radiatoren in Nederland niet goed zijn ingesteld. Waar het vroeger altijd werd gedaan bij het installeren van nieuwe verwarming, is dit de laatste jaren onvoldoende gebeurd. Dat is jammer, want op het gebied van duurzaamheid valt daar juist veel te winnen. Je bespaart er namelijk heel wat gas mee – +- 20% – en daarmee dus ook heel wat kosten.
 
Kortom: een goede manier om je gasverbruik te verminderen. Bij waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen, zoals je radiatoren, vloerverwarming of convectoren. 
 
Wat levert waterzijdig inregelen op? De cv-installatie is daardoor zuiniger in verbruik. En dat is gunstig voor je energierekening. Bovendien zorgt het voor meer comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.

Voordelen van waterzijdig inregelen

Voordeel 1: Minder gasverbruik en zo’n 20 procent minder stookkosten

Met een cv-installatie die correct waterzijdig is ingeregeld, realiseer je een forse besparing. Volgens TNO bedraagt de besparing door waterzijdig inregelen in woningen zo’n 10 procent op stookkosten. De Consumentenbond geeft aan dat je met een goed ingeregelde cv-installatie al snel €100 bespaart. Voor oudere woningen kan dat zelfs het dubbele zijn.

Voordeel 2: Een aangenamer binnenklimaat

Is het in de keuken al warm, maar blijft de woonkamer koud? Of duurt het lang voordat je hele huis op temperatuur is? Dit zijn tekenen dat de radiatoren niet goed op elkaar zijn afgesteld. Direct nadat je installateur waterzijdig heeft ingeregeld, geniet je al van een aangenamer binnenklimaat.

 

Voordeel 3Hinderlijke geluiden zijn verleden tijd

Fluitende en ruisende leidingen kunnen weliswaar vertrouwd in de oren klinken, maar ze geven in feite aan dat de cv-installatie niet goed waterzijdig is ingeregeld en energie verspilt. Kortom: tijd om je installateur te bellen. 

Voordeel 4: Snelle en eenvoudige installatie

Waterzijdig inregelen is een relatief kleine investering waarmee je absoluut meer comfort én een lagere energierekening in huis haalt. De nieuwe radiatorkranen die de installateur op je radiatoren monteert, maken het grote verschil. Met de ‘Kombi-TRV’ van Honeywell ben je verzekerd van vakwerk en is je cv-installatie snel en goed waterzijdig ingeregeld. 

Belangrijke stappen voor waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen vloerverwarming en cv betekent dus eigenlijk het efficiënter instellen van je warmteafgiftesysteem. Zo kan er veel gas bespaard blijven wat een grote impact heeft op een duurzamere toekomst en jouw eigen energiekosten. Maar ”efficiënter instellen van het afgiftesysteem” klinkt misschien nog wat vaag en onduidelijk. Hieronder beschrijven we de 3 punten waar je aandacht aan moet geven om daadwerkelijk jouw vloerverwarming en cv waterzijdig in te regelen:

Optimaliseren van volumestromen

Het optimaliseren van de volumestromen naar de radiatoren en vloerverwarming is een belangrijk aspect. Zo kan naar elke radiator op de juiste snelheid de juiste hoeveelheid water str0men die nodig is om de gewenste temperatuur in de ruimte te realiseren. Dit wordt bereikt door de installatie te voorzien van inregelafsluiters op elke cv-groep, vloerverwarming verdeler en de radiatoren van instelbare thermostatische radiatorkraan (TRK). Deze voorzieningen dienen dan nog wel ingesteld te worden op de CV.

Instellingen verbeteren

Na het waterzijdig balanceren, volgt de volgende stap: je cv installatie of warmtepomp voorzien van de juiste instellingen. Denk bijvoorbeeld aan het:

  • opwarmgedrag van de installatie en de gekozen setpoints. Als een kantoorgebouw om 08:00 open gaat mag de binnentemperatuur om 08:00 best lager dan zijn dan de ingestelde 20°C als de mensen toch wat later aanwezig zijn.
  • uitschakelgedrag van de installatie. Door dit goed te programmeren kan energie bespaard worden. Is afwezigheid (weekend, vakantie –en vrije dagen) goed geprogrammeerd?
  • timen van de vrijgave van de koelmachine/ketel. Doe dit niet te vroeg in verband met het tegengaan van gelijktijdig verwarmen en koelen.

Weerafhankelijk inregelen

De instelling van een verwarmingsinstallatie moet goed aansluiten bij de werkelijke koude- en warmtebehoefte. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een weerafhankelijke regeling, waarbij wordt aangegeven hoeveel warmte of kou een installatie moet produceren bij welke buitentemperatuur. 

In het voor- en najaar gebeurt het nog wel dat er in de ochtend flink verwarmd wordt en in de middag gekoeld moet worden. Deze energieverspilling kan worden tegengegaan door gebruik te maken van regelaars die gebruikmaken van de weersvoorspelling. Deze zorgen ervoor dat er niet meer warmte/kou aangemaakt wordt dan nodig.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou namelijk van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning ben je in staat om je eigen groene energie op te wekken. 

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud