”Welke warmtepomp heb ik nodig? Ga voor de meest rendabele variant!

25/04/2022

Een warmtepomp zorgt ervoor dat je er lekker warm bij zit wanneer jij dat zelf wilt, maar dan wel op een duurzame manier! Duurzaam verwarmen is waar we met zijn alle naartoe moeten werken, we moeten van het gas af en overstappen op duurzamere energiebronnen. Een warmtepomp maakt dit nu al mogelijk en zorgt daarnaast ook voor een forse besparing op je energiekosten. Maar, ”welke warmtepomp heb ik nodig?”. 

Dat is een vraag die voor veel mensen nog niet duidelijk beantwoord is. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten warmtepompen met elk ook zijn eigen technieken. In deze blog gaan we de verschillen uitleggen en proberen we een zo duidelijk mogelijke situatie te schetsen zodat jij de juiste keuze kunt maken!

Wat is een warmtepomp?

hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Een warmtepomp is op de lange termijn goedkoper, beter voor het milieu, multifunctioneel en is de meeste gevallen de beste optie bij het vervangen van je cv ketel. Een warmtepomp kan op verschillende manier een woning verwerken. (Hoe? Daar komen we later nog op terug). Simpel gezegd verwarm je met een warmtepomp jouw woning met behulp van elektriciteit. Aangezien elektriciteit steeds meer duurzaam kan worden opgewerkt, is er meer dan voldoende beschikbaar! 

Een warmtepomp verwarmt je woning een stuk efficiënter en verbruikt geen of 60% minder gas. Hier komen we zo nog even op terug. Met een warmtepomp ga je dus flink besparen op je energierekening, echter zijn er wel een aantal aandachtspunten:

  1. Een warmtepomp verwarmt je woning met lage temperatuur verwarming en dus is het belangrijk dat je woning goed is geïsoleerd. Vooral bij oudere woningen en/of monumenten moet er vaak heel wat gedaan worden aan isolatie om comfortabel te kunnen verwarmen met een warmtepomp.
  2. Een warmtepomp kost elektriciteit om van de buitenlucht warmte te creëren. Je elektriciteitsverbruik gat dus omhoog, maar door de flinke energieprijsstijgingen is elektriciteit een stuk goedkoper dan gas. Daarnaast is het ook verstandig om verder te kijken en het extra elektriciteitsverbruik (deels) zelf op te wekken met zonnepanelen. Door een aantal (extra) zonnepanelen te plaatsen voorzie je woning dus van ‘’gratis’’ verwarming.
  3. Een warmtepomp is relatief duur in aanschaf. Om een volledig elektrische warmtepomp te plaatsen moet je al snel denken aan meer dan €15.000, afhankelijk van de warmtevraag en het warmwaterverbruik. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld €8000 tot €10.000. Echter zijn er wel subsidies beschikbaar waardoor je een warmtepomp al snel terug verdient, zo kan de terugverdien tijd al binnen 9 jaar zijn!
 
Maar welke warmtepomp heb ik nodig? We bekijken eerst welke type warmtepompen er zijn.

Welke warmtepompen zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten warmtepompen waar je voor kunt kiezen: water-water, grond-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. Het doel van al deze warmtepompen komt op het zelfde neer, namelijk het verwarmen van verschillende binnenruimtes en/of (sanitair)water, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per type warmtepomp verschilt. In onderstaand overzicht beschrijven we de vier verschillende warmtepompen. 

*De meest gebruikte warmtepomp voor een gemiddeld huishouden is de grond-water warmtepomp.

Water-water warmtepomp

Met een water-water warmtepomp benut je de warmte van het grondwater om het CV-water in huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten twee putten geslagen waarin de collectoren worden geplaatst. Aangezien de temperatuur van het grondwater op een bepaalde diepte altijd constant is, behaal je met een water-water warmtepomp, zelfs bij extreme vrieskou, het hoogste rendement. Dit systeem wordt vaak toegepast bij lage energiewoningen en is qua kostprijs het duurste systeem vanwege de hoge kosten van de grondboringen. 

Voordelen warmtepomp

Grond-water warmtepomp

Met behulp van een grond-water warmtepomp kun je de warmte van de aarde (de grond) benutten om het CV-water in huis te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de warmte van de aarde op te vangen kunnen zowel horizontaal als verticaal in de bodem gelegd worden. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en des te hoger het rendement.

Vervolgens kan je damp- en/of waterdichte isolatiemateriaal aanbrengen op muren en onder vloeren. 

hybride verwarmen grond-water warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen zijn de goedkopere warmtepompen die we vaak gebruiken om onze woningen te verwarmen. De lucht-water warmtepomp is goedkoper omdat er geen dure grondboringen gedaan hoeven te worden. Het rendement van luchtpompen ligt echter wel wat lager, omdat de temperatuur van de buitenlucht constant varieert. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Dit verlaagde rendement wordt vaak opgevangen met opgewekte energie met zonnepanelen.

Kom erachter waarom een warmtepomp en zonnepanelen de ideale duurzame combinatie zijn!

voordelen lucht water warmtepomp

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen geven de warmte aan de lucht in huis af, in plaats van aan het sanitaire water of CV-water. Je kan de werking van deze warmtepomp vergelijken met de werking van een airconditioningsysteem, alleen wordt de lucht verwarmd in plaats van gekoeld. Lucht-lucht warmtepompen zijn vooral geschikt voor kleinere ruimtes waarin nog geen verwarmingssysteem aanwezig is. Het zijn relatief goedkope apparaten die vooral geschikt zijn als bijverwarming. Je kunt dit type warmtepompen in de zomer dus ook gebruiken als airconditioningsysteem.

Een hybride warmtepomp?

Naast de 4 verschillende methoden die een warmtepomp kan hanteren om efficiënt en duurzaam een woning te kunnen verwarmen. Bestaat er ook nog een hybride variant. Dit betekend dat er bij de warmtepomp in nog een back-up cv-ketel ingebouwd zit. Op deze manier hoeft je woning minder goed geïsoleerd te zijn om nog steeds comfortabel te kunnen verwarmen. 

Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 60% van je jaarlijkse gasverbruik. Een hybride warmtepomp is ook een stuk goedkoper in aanschaf en kan daardoor interessanter zijn qua terugverdientijd. Een gemiddelde hybride warmtepomp verdien je al in 5-6 jaar terug!

welke warmtepomp heb ik nodig

Welke warmtepomp heb ik nodig?

”Welke warmtepomp heb ik nodig?”. Dat kan dus nog best een lastig vraag zijn. Het is belangrijk dat je eerst goed onderzoekt wat jouw warmtevraag is. Wanneer je dit goed in kaart hebt gebracht en ook weet of jouw woning voldoende geïsoleerd is. Kan je met behulp van de beschrijvingen van de verschillende warmtepompen de juist keuze maken. 

Wist je al dat Energy Architects dit van A tot Z voor je komt uitzoeken? Wij zijn gespecialiseerd in het totaal verduurzamen van woningen door heel Nederland en zoek van te voren goed uit hoe we op de meest efficiënte en rendabele manier jouw woning kunnen verduurzamen. 

De vraag: ”welke warmtepomp heb ik nodig?” wordt zo uitgebreid voor je beantwoord. 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning, dus ook met het duurzaam verwarmen met een warmtepomp! Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen, waaronder de meest geschikte warmtepomp.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op het energieverbruik van jouw jaren 30 woning!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud