Woning meer waard door verduurzaming? Wij zochten het uit

30/05/2022

Verduurzamen doen we omdat het moet, we moeten over naar duurzamere energiebronnen. We besparen hierdoor ook flink op onze energierekening en stoten een stuk minder CO2 uit. Dit zijn voor de meeste mensen al de belangrijkste redenen geweest om hun woning te verduurzamen. Maar wordt een woning meer waard door verduurzaming? Dat is iets waar velen nog niet bij stil hebben gestaan.

Ben je opzoek naar het korte antwoord? JA, jouw woning wordt een stuk meer waard door verduurzaming. Mits je het op de juiste manier verduurzaamd uiteraard. 

In deze blog leggen we je uit waarom een woning meer waard wordt door het nemen van duurzame maatregelen en geven we een indicatie van de waarde verhoging die je kunt verwachten!

Energielabel beïnvloed de woningwaarde

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een definitief energielabel sinds 2015 verplicht. De hoogte van het  energielabel hangt af van de duurzame maatregelen die zijn getroffen voor de woning.

Het label loopt van G (rood) naar A (groen), waarbij A energieneutraal is. Dat wil zeggen, een woning die meer of evenveel energie opwekt als dat er wordt verbruikt. G staat voor een woning die een zeer hoog verbruik heeft en dus schadelijker voor het milieu is en een relatief hoge energierekening heeft. 

Woning meer waard door verduurzaming

woning meer waard door verduurzaming
Bron: Autum.AI

Meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat de hoogte van het energielabel een grote invloed heeft op de verkoopwaarde van een huis. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Maastricht. De waardestijging van de woning kan oplopen tot wel 16%. Gunstig gelabelde A-woningen verkopen daarnaast 80 dagen sneller, in vergelijking tot een woning met een D-label of nog lager.

Het in 2018 uitgevoerde onderzoek door technologiebedrijf Calcasa wees uit dat een hoger energielabel tot een gemiddelde prijsstijging van 2% van de verkoop­waarde zorgt. Dit onderzoek laat zien dat woningen met een A-label ruim 12.000 euro meer opbrengen dan vergelijk­bare woningen met een D-label. Voor een huis met een G-label betalen kopers zelfs 13% minder dan voor een vergelijkbare woning met label D.

In 2021 deed Calcasa opnieuw een onderzoek naar het prijseffect van vergelijkbare woningen met een beter energielabel. Hieruit blijkt dat de gemiddelde prijsstijging inmiddels is toegenomen tot bijna 4 procent. Met een gemiddelde woningwaarde van €378.000 in 2021 gaat dat dus om gemiddeld €14.000 euro.  Dit was in 2018 nog een verschil van 6.000 euro. Hieruit kunnen we dan ook concluderen dat deze waardestijging in de loop der jaren steeds verder oploopt.

Je ziet in deze onderzoeken dat vooral de ongunstige labels grote invloed hebben op de prijs. Een ongunstig G-label kan een woning soms wel 15.000 euro minder laten opleveren. Daarnaast staan woningen met lage labels aanzienlijk langer te koop dan woningen met een A-, B- of C-label.

De impact van een energielabel op de woningwaarde verschilt wel van regio tot regio. Dit komt vooral door belangrijke andere factoren die de waarde van een woning bepalen, zoals woningkrapte en de locatie. Zie bovenstaande afbeelding voor de resultaten hiervan.

Maar wat heeft het meeste effect?

De vraag is dan: welke manieren van verduurzamen leveren het meeste geld op? Het is vooral het energielabel dat bepalend is in de waarde van je woning ten opzichte van vergelijkbare woningen. Je zou dus kunnen zeggen dat de verduurzamingsmaatregelen die je energielabel het meeste omhoog krikken, ook de grootste invloed hebben op de waarde van je huis. Daarnaast zijn ingrepen die niet al teveel geld kosten natuurlijk het meest rendabel. Met een lagere investering, maak je je huis flink meer waard.

Isoleren is een van de maatregelen die vooral woningen met een laag energielabel snel naar een hoger label helpen. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie maken een enorm verschil. Niet alleen in comfort maar ook in energieverbruik. Slecht geïsoleerde huizen stoken gemiddeld tot wel 25% warmte voor de vogels, vrij zonde toch? Al helemaal met de hoge gasprijzen. Goed isoleren schuift je zo één of twee plekjes omhoog op de ladder van de energie labels. 

 

Verduurzaam je woning met 1 partij, wij regelen ook de financiering en subsidiëring!

Enery Architects kan de gehele verduurzaming van jouw woning uit handen nemen. We zoeken van te voeren goed uit hoe we jouw unieke woning het beste kunnen verduurzamen, en daarmee zo hoog mogelijke besparingen halen. Vervolgens bedenken we het beste plan om de verduurzaming te realiseren. 

Door gebruik te maken van slimme financieringen en precies te weten hoeveel gesubsidieerd kan worden, creëren we een plan waarmee jij maandelijks slecht een klein bedrag betaald aan het verduurzamen van je woning. In een zeer gunstig geval levert het je maandelijks al direct een aantal euro op!

Wanneer we een top plan hebben, kunnen wij als 1 partij dit voor je uitvoeren. Samen met onze gespecialiseerd partners verduurzamen we de woning en regelen wij de subsidieaanvragen en financiering!

Zo kan jij genieten van je duurzame woning en heb je alles geregeld met slecht 1 aanspreekpunt.

Nu ben je vast benieuwd naar hoeveel je kan besparen door het verduurzamen van je woning. Doe onze gratis bespaarcheck en zie direct hoeveel je in jouw woning jaarlijks kunt besparen.

Liever een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze specialisten? Vraag hier een gratis adviesgesprek aan, dan bellen we snel!

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud