zonneboiler of zonnepanelen… Wat werkt beter?

26/07/2022

Je wilt zelf energie opwekken en daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Een zonneboiler of zonnepanelen is dan een vraag die steeds meer mensen stellen. Beide zijn het namelijk handige opties om via je eigen dak energie op te wekken. Echter is het dakoppervlak vaak niet groot genoeg voor beiden. De juiste keuze maken tussen een zonneboiler of zonnepanelen is dus van belang.

Dat beide opties duurzaam zijn spreekt voor zich. Maar met welke maatregel verlaag je de CO2 uitstoot het meeste? Welke maatregel is het meest rendabel en snel terugverdiend? Hoelang gaan de maatregelen mee? In deze blog geven we antwoord op al je vragen omtrent de vraag: ”een zonneboiler of zonnepanelen kiezen? 

Wat is jouw doel?

Eigenlijk is de keuze af te wegen op basis van één vraag: ”wat is jouw doel?”. Zowel zonneboilers als zonnepanelen gebruiken de warmte van de zon om energie op te wekken. De zonnepanelen om dit om te zetten naar elektriciteit en de zonneboiler zet de warmte van de zon om in warm water. Met de zonneboiler bespaar je dus op je gasrekening en met zonnepanelen op je elektriciteitsrekening. Dus wat is jouw doel? Bespaar je liever elektriciteit, of toch liever elektriciteit. 

Gas gaat verdwijnen

Het is belangrijk om te bedenken dat alle woningen in Nederland vanaf 2050 aardgasvrij moeten zijn. Hierna heb je dus niet veel meer aan een zonneboiler. Dit kan een reden zijn om voor zonnepanelen te kiezen, maar dat hoeft niet! 

De keerzijde van dit verhaal is namelijk dat doordat het aanbod van gas gaat dalen, de prijzen aan het stijgen zijn. Met een zonneboiler bespaar je dus steeds meer totdat gas helemaal verdwijnt. 

Echter kan je ook de keuze maken om voor zonnepanelen te kiezen in combinatie met een warmtepomp. Je wekt dat elektriciteit op waarmee je met de warmtepomp je woning verwarmt, dit is de meest duurzame optie!

warmtepomp en zonnepanelen

Dus, zonneboiler of zonnepanelen?

1. Energieopbrengst

Het eerste waarmee we de zonneboiler en zonnepaneel met elkaar kunnen vergelijken is de energieopbrengst. Een belangrijke factor om mee te nemen in je keuze!

Zonnepanelen

Om de energieopbrengst te meten heb je het oppervlak van een zonnepaneel nodig en het vermogen. Een zonnepaneel heeft een gemiddeld oppervlak van 1,7 m² en een vermogen van 350 Watt. Dit verschilt natuurlijk per type zonnepaneel en merk. Het rendement dat een zonnepaneel op een dak op het zuiden in Nederland gemiddeld behaald is het aantal Wattpiek x 0.85. Dit betekent een opwek van 297,5 kWh. Per vierkante meter wekken zonnepanelen dan 175 kWh per jaar op.

Zonneboiler

Voor een zonneboiler is de gemiddelde opbrengst per vierkante meter minder duidelijk. We gaan uit van een zonneboiler collector van 3,5 m² (gemiddelde grootte voor een 4-persoons huishouden) en een voorraadvat van 150 liter. De zonneboiler zorgt voor ongeveer 60% van het warme tapwater. Dit komt neer op ongeveer 150 m3 gas per jaar bij een gemiddeld warm waterverbruik van een 4-persoons huishouden. Wanneer je dit omrekent naar kWh kom je uit op 1.470 kWh (1 m3 ≈ 9,8 kWh). Dit is een opbrengst van 420 kWh per m². (1.470 kWh/ 3,5 m²)

Conclusie 

In dit opzicht wint de zonneboiler het van zonnepanelen. De zonneboiler wekt meer energie op per vierkante meter. Maar we moeten niet vergeten dat een zonneboiler niet uit te breiden is. Vaak heb je wel meer ruimte beschikbaar dan nodig is voor een zonneboiler, maar een extra zonneboiler heeft geen nut. Zonnepanelen daarentegen kunnen met gemak uitgebreid worden waardoor je in totaal meer energie kunt opwekken. 

2. Besparing op energierekening & terugverdientijd

Het tweede aspect waarop we de zonneboiler en zonnepanelen met elkaar vergelijken is de opbrengst en terugverdientijd. Dit is een belangrijke factor als je ook het financiële plaatje van belang vind!

Kosten

Om goed te kunnen vergelijken kiezen we ervoor om het investeringsbedrag ongeveer gelijk te maken. Dit betekend dat we kiezen voor 6 zonnepanelen inclusief omvormers en een zonnecollector met een boilervat van 150 liter.

·         De aanschaf van een zonneboiler voor 4 personen met een collector van 3,5 m² en een voorraadvat van 150 liter kost gemiddeld € 2.300 na subsidie.

·         De investering van 6 zonnepanelen inclusief de omvormers is ongeveer hetzelfde na de btw-teruggave. 

Besparing met zonneboiler en zonnepanelen

Met de zonneboiler bespaar je per jaar ongeveer 150 m³ gas bij een gemiddeld warm waterverbruik van een 4-persoons huishouden. Met de huidige gasprijs van €2,21 komt dit neer op een jaarlijkse besparing van €331,50. Daarmee is de terugverdientijd van een zonneboiler ongeveer 7 jaar.

Met 6 panelen van 350 Watt wek je jaarlijks een hoeveelheid energie van +- 1.800 kWh op. Bij een stroomprijs van 0,52 euro betekent dit een jaarlijkse besparing van 936 euro. Daarmee is de terugverdientijd met 6 zonnepanelen +- 3 jaar. Let op dit is wel alleen wanneer de ligging van je dak perfect is. 

Conclusie

Op basis van bovenstaande vergelijk factoren kun je een goede keuze maken tussen een zonneboiler of zonnepanelen. Als wij je zouden moeten adviseren, raden we je altijd aan om voor zonnepanelen te kiezen. De terugverdientijd is een stuk gunstiger en het biedt je de mogelijkheid om duurzame verwarmingssystemen toe te passen. Denk eens aan een warmtepomp of infraroodpanelen die beide op elektriciteit werken! 

 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou namelijk van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning, dus ook met een zonneboiler of zonnepanelen! Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud