Zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden – zo pak je het goed aan!

12/02/2023

Heb jij al zonnepanelen, maar wil je graag nog meer duurzame energie opwekken en minder afhankelijk worden van je energieleverancier? Dan kan dat wel eens een slimme keuze zijn. Met steeds meer nieuwe (vaak elektrische) ontwikkelingen, gaan we steeds meer elektriciteit gebruiken. Zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden zorgt ervoor dat je het extra verbruik ook extra gaat opwekken.

Heb je voldoende plek op het dak? Dan is het wellicht een goed idee om je zonnepanelensysteem verder uit te breiden, aan de ene kant door extra zonnepanelen bij je huidige systeem te plaatsen of aan de andere kant door een tweede zonnepanelensysteem te laten plaatsen. Je leest er meer over in deze blog.

Zonnepanelen op monument

Redenen om meer elektriciteit zelf op te wekken

Er zijn verschillende redenen voor het uitbreiden of bijplaatsen van zonnepanelen. Zo kun je door de extra zonnepanelen op de lange termijn meer geld besparen en milieubewuster leven. Je maakt als het ware ruimte voor nieuwe elektrische ontwikkelingen, een warmtepomp bijvoorbeeld. Deze elektriciteit slurpers worden vanaf 2026 namelijk verplicht bij het vervangen van een oude cv-ketel.

Maar er zijn ook situaties waarin jezelf meer elektriciteit wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je een elektrische auto aanschaft, extra investeren in zonnepanelen kan dan een financieel heel aantrekkelijke keuze zijn. Elektrische auto’s kosten gemiddeld tussen de 8- en 20 kWh per 100 kilometer. Aan het net opladen brengt dus aardig wat kosten met zich mee, het is dus een stuk goedkoper om de elektrische auto op te laden met stroom van je eigen zonnepanelen-installatie.

Wanneer je een elektrische auto hebt, zul je bovendien merken dat je meer zelf opgewekte stroom ook daadwerkelijk gebruikt op het moment dat deze stroom wordt opgewekt. Er wordt dan minder stroom terug geleverd (vaak tegen een lagere vergoeding). Zo wordt het een stuk aantrekkelijker om nieuwe panelen bij te plaatsen.

Een andere reden om je zonnepanelen uit te breiden kan bijvoorbeeld zijn dat je gaat verhuizen. Wanneer je gaat verhuizen, kun je de oude zonnepanelen-installatie eventueel meenemen naar je nieuwe woning. Als je op je nieuwe huis een groter dak hebt, dan is zonnepanelen bijplaatsen ineens goed mogelijk!

Zonnepanelen uitbreiden of zonnepanelen bijplaatsen?

Wanneer je plek hebt voor meer zonnepanelen en je meer kWh verbruikt dan dat je momenteel opwekt, dan heb je twee keuzes. Aan de ene kant kun je het huidige zonnepanelensysteem uitbreiden en aan de andere kant heb je de mogelijkheid om een tweede zonnepanelensysteem bij te plaatsen. Maar welke optie is nou beter?

- Huidig zonnepanelensysteem uitbreiden

Heb jij op een zijde van je dak een systeem met een aantal panelen, dan kun je ervoor kiezen om hier zonnepanelen aan toe te voegen (uiteraard alleen bij voldoende ruimte op het dak). Je moet er echter wel rekening mee houden dat jouw omvormer bedoeld is voor het huidige vermogen. Dat betekent dat het rendement kan dalen wanneer je zonnepanelen aan het systeem gaat toevoegen.

Je zult in dit geval dus een nieuwe omvormer moeten kopen. Het is daarom slim om met de uitbreiding van het systeem te wachten totdat de omvormer aan zijn einde toe is. Vaak geeft de fabrikant van de omvormer aan hoelang de producten ongeveer meegaan.

Aangezien je zonnepanelen gaat samenvoegen in hetzelfde systeem, raden we je wel aan om dezelfde zonnepanelen en dezelfde aanbieder te gebruiken. Als je ervoor kiest om de zonnepanelen te laten plaatsen door een andere partij die niet de eerste set zonnepanelen heeft geplaatst, dan is het bij defecten van het systeem vaak onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor het probleem. Het wordt dan ook lastiger om aanspraak te maken op garantie.

Zoek daarom goed uit hoe je zonnepanelen het beste kan uitbreiden. Als je nog aan hetzelfde materiaal kan komen, is het belangrijk om met de partij die het systeem uitbreid goede afspraken te maken over garanties en voorwaarden. Het uitbreiden van een systeem is vaak een stuk goedkoper dan een systeem bijplaatsen, maar vergt dus wel wat meer aandacht en goede afspraken.

- Zonnepanelen bijplaatsen

Dan is er ook nog een tweede optie om meer zonnepanelen aan te schaffen, namelijk door het (bij) plaatsen van een volledig nieuw systeem. Dit kan een goed idee zijn wanneer je bijvoorbeeld een tweede dakoppervlak beschikbaar hebt waarop je extra zonnepanelen kunt bijplaatsen. Een oost-west opstelling bijvoorbeeld, zo verdeel je de opwek gedurende de dag

Het voordeel van twee losse systemen? Je kunt profiteren van twee keer het maximale rendement. De levensduur van de eerste set zonnepanelen kan namelijk niet het rendement van de tweede set bepalen.

Bovendien kun je bij het plaatsen van een tweede set zonnepanelen een andere installateur inschakelen. Wellicht had je niet zo’n goede ervaring met de eerste. Dat is geen probleem, ook wij bij Energy Architects kunnen je helpen een 2e zonne-installatie te plaatsen. Zo kunnen we 100% garanderen dat we de beste kwaliteit leveren. Energy Architects heeft veel ervaring met zonnepanelen bijplaatsen, we adviseren je dus graag.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud