Zonnepanelen op groendak levert tot 10% extra rendement op

11/03/2024

Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren razend populair geworden. Logisch want met zonnepanelen kunnen we duurzame energie opwekken wat resulteert in een besparing van energiekosten. Echter, wat veel mensen niet weten, is dat wanneer zonnepanelen gecombineerd worden met een groen dak, de efficiëntie en duurzaamheid aanzienlijk worden verhoogd.

In dit artikel geven we meer inzicht in de voordelen van het plaatsen van zonnepanelen op groendak. Vooral de verhoogde efficiëntie van de zonnepanelen is een belangrijk voordeel die door het groen dak kan worden behaald.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

Groendak met zonnepanelen

Maar eerst, wat is een groendak?

Een groen dak, ook wel sedumdak genoemd, is een dak dat gedeeltelijk of volledig bedekt is met sedum plantjes. Het sedum wordt op een waterdichte laag op het dak geplaatst. Groene daken bieden tal van voordelen, waaronder isolatie, vermindering van regenwaterafvoer, en het bevorderen van biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Echter bieden groen daken ook specifieke voordelen voor zonnepanelen. Hierdoor worden zonnepanelen op groendak een stuk efficiënter.

Verhoogde efficiëntie van zonnepanelen op groendak

De combinatie van zonnepanelen en een groendak verbetert de prestaties van de zonnepanelen aanzienlijk. Er zijn verschillende voordelen die een groendak heeft op de werking van zonnepanelen:

  • Koelere omgeving – Verbeterd rendement

Groene daken staan bekend om hun natuurlijke isolerende eigenschappen, die helpen de omgevingstemperatuur te verlagen. Zonnepanelen presteren optimaal bij koele temperaturen. De warmte heeft een negatief effect op de efficiëntie van zonnepanelen, waardoor hun vermogen om elektriciteit te genereren afneemt naarmate de temperatuur stijgt. Door het koelere microklimaat dat door het groene dak wordt gecreëerd, blijven de zonnepanelen efficiënter werken, zelfs op extreem warme dagen.

Zonnepanelen op groendak kunnen hierdoor tot wel 10% meer rendement opleveren ten opzichte van zonnepanelen op een (zwart) bitumen dak. Het verschil met dakpannen bedraagt gemiddeld 5%. Hierdoor heb je wellicht minder zonnepanelen nodig

  • Langere levensduur

De beschermende laag met sedum planten van het groene dak kan de levensduur van het dak verlengen door het beter te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen. Dit betekent dat ook de zonnepanelen, die bovenop de vegetatielaag zijn geïnstalleerd, kunnen profiteren van een verlengde levensduur doordat ze minder blootgesteld worden aan extreme weersomstandigheden.

  • Duurzaam waterafvoer

Groene daken absorberen regenwater en verminderen de afvoer, wat leidt tot een stabielere temperatuur en vochtigheid rondom de zonnepanelen. Dit kan vooral voordelig zijn tijdens warme, droge perioden, waar de koel- en stabiliserende effecten van het vocht de efficiëntie van de zonnepanelen ondersteunen. Ook zal er minder water op het dak blijven staan indien het veel regent. Zonnepanelen, en vooral de onderstellen, zullen hierdoor langer meegaan en langer op een maximaal rendement blijven functioneren. 

Overwegingen bij het combineren van zonnepanelen op groendak

Hoewel zonnepanelen op groendak plaatsen veel voordelen met zich meebrengt, zijn er enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het combineren van zonnepanelen op groendak:

  • Draagkracht: zorg ervoor dat het dak sterk genoeg is om het extra gewicht van zowel het groendak als de zonnepanelen te dragen. Houdt er rekening mee dat zowel een groendak als zonnepanelen best wel extra gewicht met zich mee brengen. 
  • Toegankelijkheid: Deel het groendak en de plaatsing van de zonnepanelen zodanig in dat onderhoud aan beide constructies gemakkelijk uitvoerbaar is.
  • Schaduw: hoewel het groene dak de omgevingstemperatuur verlaagt, moet voorkomen worden dat de sedum planten schaduw werpt op de zonnepanelen. Hierdoor kan de efficiëntie van de zonnepanelen weer verminderen. Door de sedum planten goed te onderhouden, zullen deze niet voor schaduw op de zonnepanelen zorgen. 
  • Installatie: het is belangrijk om een ervaren partij in te schakelen wanneer zonnepanelen op groendak geplaatst moeten worden. Bij de installatie van de zonnepanelen zal namelijk extra rekening gehouden moeten worden met het groen dak. 

Kies jij ook voor extra rendement?

De combinatie van een groendak met zonnepanelen biedt een aantrekkelijke voordelen voor duurzame energieopwekking en woningbeheer. Door de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van woningen te verkleinen, vertegenwoordigt deze benadering een win-win voor zowel het milieu als de energierekening. Met de juiste planning, installatie en onderhoud kan ook jij profiteren van extra rendement met zonnepanelen!

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud