Hoe zonnepanelen stroom direct gebruiken jou financieel het meeste oplevert

23/01/2023

Ben je aan het oriënteren om zonnepanelen aan te schaffen, of heb je al zonnepanelen, dan heb je vast al eens gehoord over de salderingsregeling. Deze zal langzaam verdwijnen en dus wordt het efficiënter omgaan met de opgewekte stroom uit zonnepanelen steeds belangrijker. Zonnepanelen stroom direct gebruiken is en zal altijd de meest rendabele manier zijn om stroom te gebruiken. Toch is het vaak niet mogelijk om alle opgewekte stroom uit zonnepanelen direct zelf te gaan verbruiken, hier zijn verschillende oplossingen voor.

In dit artikel lees je hoe jij zonnepanelen stroom direct gebruiken kan. Op deze manier haal je het meeste uit je zonnepanelen en ga je duurzamer om met energie.

Zonnepanelen op monument

Hoe je de zonnepanelen stroom direct gebruiken kan

Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht omgezet wordt tot elektriciteit. Hoe dit precies werkt, besparen we je. Maar het is wel belangrijk om te weten dat de opgewekt stroom door zonnepanelen niet direct gebruikt kan worden door jouw elektrische apparaten in huis of op kantoor. Om de opgewekte zonnestroom te kunnen gebruiken zijn omvormers nodig, deze omvormers zorgen ervoor dat de stroom bruikbaar wordt. Zodra de omvormer de zonne-stroom heeft omgezet in bruikbare wisselstroom, kan je de stroom van jouw zonnepanelen wel direct gebruiken. De opgewekte elektriciteit wordt dan namelijk gelijk geleid naar de apparaten die op dat moment om elektriciteit vragen.

Een deel van die stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, gebruik je dus automatisch direct zelf. Dit levert je financieel het meeste voordeel op, want je betaalt hiervoor niets aan jouw energieleverancier. De opgewekte stroom die je niet gelijk zelf gebruikt, levert je terug aan het openbare elektriciteit netwerk (salderen). Echter is hier het nadeel van dat jij op termijn minder terug gaat krijgen voor de stroom die je aan het stroomnet levert. Zo ga je dus alsnog een klein deel zelf betalen voor elke kWh stroom die je niet direct na de opwek van de zonnepanelen gebruikt.

Wanneer stroom gebruiken bij zonnepanelen?

Om zoveel mogelijk rendement uit je zonnepanelen te halen, raden we aan om (huishoudelijke) apparaten zoveel mogelijk te gebruiken als de stroomopwekking het grootst is. Over het algemeen is dat rond de middaguren tussen 13:00 en 16:00, omdat er dan de meeste zon en de hoogste lichtintensiteit is. Zet apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine of droger dus wat vaker in de middag aan in plaats van in de avond. Dit kan een enorm verschil maken in jouw energierekening. Ben je nooit thuis in de middag? Gebruik dan een verbruiksmanager of timer om de apparaten in te stellen.

Ook kan je indien je in bezit bent van een elektrische of hybride auto, deze het beste in de middag rond een uur of 2 opladen. Op deze manier rijdt je als het ware gratis auto!

Extra tips om zonnepanelen maximaal te benutten

Als je het maximale rendement uit jouw panelen wilt halen, dan zal je inzicht moeten krijgen in jouw energieverbruik. Meten is weten geldt in dit geval voor de volle 100%! Wanneer je meer inzicht krijgt in jouw energieverbruik en energieopwekking, kan je namelijk efficiënter gebruik gaan maken van de zonnepanelen.

Probeer je stroomverbruik zoveel mogelijk af te stemmen op de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. Hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken kunt je aflezen op de zogenaamde bruto productiemeter (op de omvormer van de zonnepaneleninstallatie). Tegenwoordig is het ook vaak mogelijk om het verbruik af te lezen via een app.

Gebruik apparaten die veel energie eisen liever niet op hetzelfde moment, anders  wordt de opgewekte energie gelijk verbruikt. Probeer verder sluipverbruik te vermijden en zet apparaten die je niet nodig hebt uit. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, zoals een wasmachine, droger of vaatwasser, let dan ook even op hoe slim het apparaat is. Er bestaan tegenwoordig namelijk ook slimme apparaten die je zo kunt programmeren dat ze pas aangaan op het moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken. Ideaal! 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud