Hoe zonnepanelen voor bedrijven een interessante investering kunnen zijn

28/03/2023

Als ondernemer zijn de kosten van elektriciteit een van de hoogste overheadkosten waarmee je zakelijk te maken krijgt. Afhankelijk zijn van het commerciële elektriciteitsnet betekent ook dat je onderhevig bent aan schommelingen in het elektriciteitstarief. Plotselinge prijsstijgingen voegen onzekerheid toe aan jouw bedrijf, en vooral aan het cashflowbeheer. De oplossing? Zonnepanelen voor bedrijven! 

Zonnepanelen worden in snel tempo het grootste alternatief voor elektriciteit gebruik in plaats van het algemene elektriciteitsnet. We zien dan ook steeds meer bedrijven in Nederland en de rest van de wereld overstappen op zonne-energie, en dat is niet voor niets. Op het eerste gezicht zou je denken dat dit niet betaalbaar is voor kleine of middelgrote bedrijven, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Zonnepanelen installaties worden namelijk steeds goedkoper en er zijn nog steeds interessante overheid subsidies beschikbaar.

Nu wil je waarschijnlijk weten hoe ook jouw bedrijf (financieel) kan profiteren van zonne-energie. In dit artikel zeten we de belangrijkste voordelen van zonnepanelen voor bedrijven voor je op een rijtje.

SDE++ 2023

Waarom zonnepanelen voor bedrijven de toekomst zijn

Het installeren van zonnepanelen op een bedrijfspand heeft verschillende voordelen. Naast het gebruik van een hernieuwbare energiebron zoals de zon, behaal je in relatief korte tijd een uitstekend financieel rendement op de investering. Voor de investering in zonnepanelen is namelijk de SDE++ subsidie beschikbaar voor bedrijven. 

De afgelopen jaren is de zonne-energie-industrie aanzienlijk interessanter geworden. Zonnetechnologie is nu een betaalbare optie voor duurzame energie opwek. Het is ook zo goed ontwikkeld dat bedrijven nu altijd zekerheid hebben dat hun elektriciteitsvoorziening goed werkt. Als bedrijf is het namelijk mogelijk om een kosteneffectieve primaire elektriciteitsbron te gebruiken (zonnepanelen voor bedrijven), maar kan het nog wel profiteren van een wat duurdere back-upstroomleverancier. Zo hoeven bedrijven dus niet meer onzeker te zijn over hun elektriciteitstoevoer. 

Voordelen van zonne-energie voor bedrijven

Beslissen om jouw bedrijf om te zetten naar zonne-energie is niet altijd een makkelijke keuze. Je moet jouw huidige energiesituatie eerst grondig evalueren en bepalen hoe de toekomst van het bedrijf zich moet gaan vormen. Zoals bij elke zakelijke investering, weeg je de voor- en nadelen af. Je weet vast al wel dat zonne-energie een langetermijninvestering is dat tijd kost voordat er een behoorlijk rendement behaald kan worden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen voor bedrijven:

1. Verlaag de overheadkosten met zonnepanelen

Zoals elke ondernemer wil je de overheadkosten continue blijven verlagen. Bedrijfsoverhead omvat veel uitgaven buiten lonen en operationele materialen om. Bij het managen van een bedrijf krijg je altijd te maken met kosten voor benodigdheden, verzekeringen, onderhoud van onroerend goed en voorzieningen. Belangrijke overheadkosten die je met zonnepanelen kan verlagen, zijn de elektriciteitskosten.

Een constante energievoorziening is essentieel voor elk bedrijf. Afhankelijk van het kantoor of bedrijfspand gebruik je elektriciteit voor meer dan alleen verlichting. Mogelijk heb je al een elektrische verwarmings- en koelsysteem, maar ook machines of apparatuur die wordt aangedreven door elektriciteit. Elk elektrisch apparaat vraagt zijn deel van de energie.

Overstappen op zonne-energie is een grote stap. Het is gegarandeerd dat zonne-energie de elektriciteitsrekening aanzienlijk zal verlagen. Een gemiddeld bedrijf bespaart op deze manier de elektriciteitskosten met driekwart. Dat begint onmiddellijk na het omzetten naar zonne-energie en gaat in dat tempo door gedurende de rest van de levensduur van het systeem. Zonnepanelen gaan gemiddeld 30 tot 35 jaar lang meer.

Je krijgt ook financiële zekerheid met zonne-energie. Wanneer je namelijk zelfvoorzienend bent op zonne-energie, ben je immuun voor factureringspieken en inflatie. Afhankelijk zijn van het commerciële elektriciteitsnet betekent dat je nooit voor een langere periode zekerheid hebt op eventuele productiekosten, deze zijn namelijk altijd afhankelijk van de stroomprijs. 

Door je eigen stroomproductie te laten verzorgen door de zon heb je garantie op hoe hoog de overheadkosten zijn.

2. Onafhankelijkheid van energie

Onafhankelijkheid van commerciële energiebronnen is een ander belangrijk voordeel dat je krijgt door over te stappen op zonne-energie. Door te investeren in een zonnepanelen voor jouw bedrijf, zal jouw bedrijf minder afhankelijk worden van het net. Behalve dat je aanzienlijk bespaart op overheadkosten, heb je ook de zekerheid van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening, ongeacht wat er met het commerciële elektriciteitsnet gebeurt.

Het zal je vast niet ontgaan zijn het elektriciteitsnet overbelast aan het raken is. Dit kan bijvoorbeeld uitbreiding in de toekomst tegenhouden. 

Bij zonne-energie heb je ook de mogelijkheid om elektriciteit op te slaan door middel van een accusysteem. Op deze manier is altijd stroom wanneer je een back-up nodig hebt, zoals ’s nachts of bij afnemend licht.

3. Momenteel profiteren bedrijven goedkoper van zonnepanelen

De SDE++ subsidie is een exploitatiesubsidie, wat inhoudt dat je middels de SDE++ subsidie voor zonnepanelen (of andere duurzame energiebronnen) subsidie ontvangt voor de opgewekte groene energie. De kosten van het opwekken van groene energie kunnen namelijk nog weel eens hoger zijn dan de kosten van fossiele energie. Om deze drempel te verlagen, is er de SDE++ subsidie. Deze subsidie voor zonnepanelen krijg je in de periode dat ze nog niet rendabel zijn, hiermee wil de overheid de energietransitie van jouw bedrijf stimuleren. Met de SDE++ 2023 subsidie voor zonnepanelen vergoedt de overheid het verschil tussen de marktprijs van de geleverde energie en de kostprijs van de duurzame energie. 

Dankzij de subsidie is het dus mogelijk om met zonnepanelen duurzame energie met een rendabele businesscases te realiseren. De SDE++ subsidie moet je overigens niet verwarren met de ISDE-subsidie voor zonnepanelen. De ISDE-subsidie is namelijk de investeringssubsidie voor zonnepanelen.

4. Zonnepanelen voor bedrijven leveren een belastingvoordeel op

Bij investering in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan kan EIA-subsidie worden aangevraagd voor de aanschafkosten, voortbrengingskosten, de kosten voor energieadvies en de aanschaf- en montagekosten. Dit geldt ook voor zonnepanelen; met de EIA-subsidie kunnen zonnepaneelhouders 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst, met en maximum van € 750,- per kW. Hiermee levert de EIA-subsidie gemiddeld 11% belastingvoordeel op.

Het is belangrijk dat de EIA-subsidie binnen 3 maanden na het kalenderjaar van de investering wordt aangevraagd. Verder gelden er nog andere voorwaarden om gebruik te mogen maken van de EIA-subsidie:

– Het investeringsbedrag is minimaal € 2.500, -.
– Je betaalt inkomsten – of vennootschapsbelasting.
– De zonnepanelen aansluiting is maximaal 3 x 80 ampère.
– Het totale piekvermogen ligt boven de 15 kW.
– De zonnepanelen zijn nog niet eerder gebruikt.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw kantoorpand overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud. 

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud