Opslag duurzame energie kosten voor bedrijven

25/01/2023

De opslag duurzame energie (wordt afgekort als ODE) is een heffing of belasting vanuit de overheid op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Deze heffing geldt voor zowel consumenten als bedrijven. Met de opbrengsten wordt de productie van duurzame energie en de terugdringing van CO2 gestimuleerd (bijvoorbeeld de SDE++ subsidie). De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de heffing en de inning van de ODE, maar deze wordt door de energieleverancier in rekening gebracht. De energieleverancier draagt de opslag duurzame energie vervolgens af aan de overheid.

Voor jouw bedrijf kan het investeren in de opwek van duurzame energie en het besparen op het verbruik van grijze energie dus een grote kosten besparing betekenen. Naast het feit dat het verduurzamen van jouw bedrijfspand verplicht kan zijn, levert het financieel ook nog eens wat op!

bedrijfspand verduurzamen

Bedrijfskosten opslag duurzame energie

De kosten die je betaald aan de opslag duurzame energie waren altijd gelijk verdeeld tussen bedrijven en particulieren, maar dit is sinds 2020 al veranderd. Bedrijven betalen sindsdien +- 100% meer per verbruikte kWh en M3 gas, dan huishoudens. Vooral bedrijven met een hoog energieverbruik kunnen steeds hogere ODE kosten tegemoet zien, aangezien de kosten per kWh en M3 gas ingedeeld zijn in verschillende schijven. 

Wat bedrijven nou exact betalen per kWh, is bij veel bedrijven nog onbekend. Het is namelijk niet altijd duidelijk wat nou exact het verbruik is van verschillende werkzaamheden. Hierdoor wordt het lastig om de exacte kosten in kaart te brengen. 

In artikel 2 van de wet opslag duurzame energie, is terug te vinden van de exacte tarieven in de verschillende schalen voor bedrijven zijn. Neem hier een kijkje.

De ODE verdwijnt in 2023

In 2023 verdwijnt de opslag duurzame energie (ODE). Dit zal vanaf januari 2023 onderdeel worden van de algemene energiebelasting op stroom en gas. De kosten van de opslag duurzame energie zullen dus niet verdwijnen en ook in 2023 hoger zijn voor bedrijven dan voor consumenten. 

Ondanks dat de opslag duurzame energie officieel niet meer zal bestaan, is het wel belangrijk om rekening te blijven houden met de extra energiekosten voor jouw bedrijf. Het kostensysteem van de ODE blijft bestaan, alleen worden deze kosten vanaf 2023 bij de energiebelasting in berekend. 

Hoe bespaar je de extra ODE kosten?

Veel bedrijven hebben dus niet altijd een goed beeld over wat nou de exacte kosten van de wet opslag duurzame energie zijn, of vanaf 2023 de algemene energiebelasting. Vaak hebben deze bedrijven wel een totaalbeeld van het zakelijke energieverbruik, maar is het onbekend waar exact de verschillende hoeveelheden energie verbruikt worden. Dit maakt besparing moeilijker doordat er nog geen idee is over waar de meest rendabele besparing te behalen valt. Dit is zonde aangezien energiebesparing tot fors lagere energie- en ODE kosten zal leiden. 

Ook bedrijven die panden, appartementen of andere ruimtes verhuren moeten inzicht hebben in hoeveel energie de huurder exact verbruikt. Zo kunnen er specifieke kostenindicatie en facturen gegeven worden. De ODE hierbij vermelden kan een sterke USP zijn waar huurders veel belang bij hebben. 

Het is dus van belang om een goede inzicht te krijgen in de energiekosten, vooral hoe deze opgedeeld zijn en waar deze vandaan komen. Door jouw bedrijf te verduurzamen op basis van energie data, kan je duizenden euro’s per jaar of maand besparen.

Je bedrijfspand verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

energy architects logo

Wil jij jouw kantoorpand overzichtelijk verduurzamen en profiteren van alle mogelijke subsidies? Energy Architects is dé partij om slim en gemakkelijk jouw bedrijf te verduurzamen. Wij hebben namelijk een unieke werkwijze ontwikkeld waarmee we bedrijfspanden van A tot Z weten te verduurzamen zonder al te veel moeite voor de ondernemer. 

We onderzoeken eerst hoe we jouw bedrijfspand het beste kunnen verduurzamen. Dit doen we door belangrijke (energie)data te verzamelen op locatie. Vervolgens maken we een waterdicht plan van aanpak om aan alle wensen en doelen te voldoen. Zo weet jij dus van te voren precies waar je aan toe bent.

Klinkt het voor jou, net als voor ons, als een strak en slim plan? Dan regelen wij als enige aanspreekpunt voor jouw bedrijf de complete verduurzaming. Wij werken samen met verschillende specialisten die als beste de duurzame ingrepen aan jouw bedrijfspand kunnen realiseren. Wij blijven jouw aanspreekpunt.

De verduurzaming achter de rug? Dan leveren we natuurlijk de best passende afterservice en eventuele onderhoud.