Hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto zijn er nodig?

28/07/2023

Door een groeiende vraag naar elektrische auto’s, groeit ook de vraag naar elektriciteit. Steeds meer mensen zijn ook geïnteresseerd in duurzame manieren om hun voertuigen op te laden. Het opladen van een elektrische auto via zonnepanelen is een aantrekkelijke optie vanwege de milieuvriendelijkheid en de potentiële besparingen op energiekosten.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto nodig zijn om op zonne-energie jouw auto op te laden. In deze berekening houden we rekening met het aantal gereden kilometers, het type auto en het verbruik.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en houden rekening met jouw unieke woonsituatie, zo ook een eventuele elektrische auto.


Benieuwd naar hoeveel jij kunt besparen door je woning te verduurzamen?

hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto

3 aspecten om rekening mee te houden

  1. Het aantal kilometers dat mensen gemiddeld per jaar rijden, is een cruciale factor bij het berekenen van hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto nodig zijn. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde aantal kilometers dat mensen per jaar rijden, sterk kan variëren per land en regio. In Nederland ligt het gemiddelde bijvoorbeeld rond de 13.000 kilometer per jaar. Dit is een gemiddelde en kan dus per persoon variëren.Om het benodigde aantal zonnepanelen te berekenen, moet je het energieverbruik van je elektrische auto in kilowattuur (kWh) per kilometer kennen. Die informatie is doorgaans beschikbaar in de specificaties van de auto of in de handleiding. Ook kan je zelf berekenen hoeveel kilometer je kan rijden op een volle accu.
  2. Het type elektrische auto en het energieverbruik zijn van invloed op de benodigde hoeveelheid energie om de auto op te laden. Elektrische auto’s zijn er in verschillende klassen, van compacte stadsauto’s tot luxe SUV’s. Elk type auto heeft een ander energieverbruik (in kWh) per kilometer.Voor de berekening van hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto nemen we als voorbeeld een middenklasse elektrische auto met een gemiddeld energieverbruik van 0,2 kWh per kilometer. Dit cijfer kan variëren, afhankelijk van het merk en het model van de auto, maar het is een goede schatting voor demonstratieve doeleinden. Het exacte verbruik van jouw auto is doorgaans beschikbaar in de specificaties van de auto of in de handleiding. Ook kan je zelf berekenen hoeveel kilometer je kan rijden op een volle accu. Het aantal kWh dat in een volle accu gaat, deel je vervolgens door het totaal aantal gereden kilometer met diezelfde volle accu.
  3.  Jouw eigen rijgedrag is ook van invloed op het energieverbruik van jouw auto. Het verschilt namelijk hoeveel kilometer je kan rijden door het stadsverkeer ten opzichte van snelwegverkeer. Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe snel je gemiddeld rijd en hoe snel je optrekt.

Aantal zonnepanelen voor een elektrische auto berekenen

Nu we het aantal gereden kilometers en het energieverbruik per kilometer hebben, kunnen we het benodigde vermogen berekenen om de elektrische auto op te laden met behulp van zonne-energie.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Stap 1: bereken het totale energieverbruik van de auto

Voorbeeld: als een bestuurder 13.000 kilometer per jaar rijdt en de auto een energieverbruik heeft van 0,2 kWh per kilometer, dan is het totale energieverbruik per jaar:

13.000 km * 0,2 kWh/km = 2600 kWh per jaar benodigd voor het opladen van de elektrische auto.

Stap 2: bereken de potentiële opwek van zonnepanelen

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw elektrische auto dagelijks te kunnen opladen met zonne-energie, is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel één zonnepaneel op jouw dak kan opwekken per jaar. Meerdere factoren zijn hierbij van invloed.

De potentiële opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt piek. Er zijn verschillende zonnepanelen te verkrijgen met verschillende maximale opbrengsten. Stel we nemen zonnepanelen met 420 WP, kunnen deze maximaal 420 kWh per jaar opwekken. Echter is dit in Nederland vrijwel niet mogelijk.

De sterkte van de zon is namelijk mede afhankelijk van de uiteindelijke opbrengst en deze is in Nederland lang niet elke dag op zijn sterkst. In Nederland kunnen we ervan uitgaan dat zonnepanelen op de gemiddelde daken ongeveer 88% van het potentieel kunnen opwekken. In dat geval levert één zonnepaneel dus 420*0,88= 369,6 kWh op.

Stap 3: genoeg zonnepanelen voor het totaalverbruik

Een gemiddelde elektrische auto verbruikt dus ongeveer 2600 kWh per jaar om 13.000 KM te kunnen rijden.

Een gemiddelde zonnepaneel op een gemiddeld Nederlands dak, brengt ongeveer 370 kWh per jaar op.

In dat geval hebben we dus ongeveer 7 zonnepanelen nodig voor een elektrische auto. Op deze manier profiteer je van veel voordelen van het opladen van een elektrische auto op zonne-energie.

Zonnepanelen: eigen energie opwekken

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om duurzame energie op te wekken en het energieverbruik van een woning te verminderen. Door zonne-energie te benutten, kunnen huiseigenaren hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen. Hoewel de initiële investering voor zonnepanelen hoog kan zijn, zullen ze op de lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

huis verduurzamen waar beginnen

Voordelen van het opladen van een elektrische auto via zonnepanelen

  1. Milieuvriendelijkheid: Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron, waardoor je de CO2-uitstoot van je auto aanzienlijk vermindert en bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
  2. Energieonafhankelijkheid: Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en schommelingen in de energieprijzen.
  3. Kostenbesparing: Hoewel de initiële investering in zonnepanelen aanzienlijk kan zijn, zullen ze op de lange termijn je energierekening aanzienlijk verminderen, vooral als je de overtollige energie kunt terugleveren aan het net.
  4. Verhoogde waarde van je woning: Zonnepanelen kunnen de waarde van je huis verhogen, omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar duurzame woningopties.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik


Gratis bespaarcheck


Meer blogs lezen

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud