Zelf energie opwekken met zonnepanelen en een warmtepomp

08/06/2023

Zelf energie opwekken is de toekomst waar steeds meer mensen belang bij hebben. Voornamelijk zelf energie opwekken om comfortabel te kunnen blijven wonen is belangrijk. Fossiele brandstoffen zoals aardgas waar we nog veel gebruik van maken, kunnen op raken. Mede omdat aardgas op aan het raken is, wordt de prijs steeds duurder. Daarnaast is aardgas ook slecht voor het milieu. We kunnen dus wel stellen dat we van het gas af moeten, maar hoe kunnen we dan nog onze woningen comfortabel verwarmen en profiteren van verwarmd water?

In dit artikel lees je meer over hoe we zelf energie opwekken kunnen met behulp van zonnepanelen en een warmtepomp. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat we allemaal minder/niet afhankelijk meer zijn van aardgas. We zullen bespreken hoe deze duurzame systemen werken, welke voordelen ze bieden en hoe ze samen kunnen worden gebruikt om een duurzame en energie-efficiënte woning te creëren.

Laten we ontdekken hoe je zelf energie kunt opwekken en tegelijkertijd kunt bijdragen aan een groenere toekomst.


Benieuwd naar hoeveel jij kunt besparen door je woning te verduurzamen?

warmtepomp en zonnepanelen

Wek zelf energie op met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn wellicht de bekendste vorm van hernieuwbare energie. Ze werken door het omzetten van zonlicht in elektriciteit doormiddel van zonnecellen. Het proces begint met de blootstelling van de zonnepanelen aan zonlicht, waarbij fotonen in de cellen worden geabsorbeerd. Dit genereert een gelijkstroom (DC), die vervolgens wordt omgezet in wisselstroom (AC) met behulp van een omvormer. De wisselstroom kan jij vervolgens gebruiken in jouw woning.

De voordelen van zonnepanelen zijn talrijk. Ten eerste bieden ze een onuitputtelijke bron van energie, aangezien de zon dagelijks enorme hoeveelheden energie produceert. Ten tweede verminderen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd en de klimaatverandering wordt tegengegaan. Ten derde kunnen zonnepanelen de elektriciteitsrekening drastisch verlagen, vooral op de lange termijn, omdat ze gratis energie produceren. Met zonnepanelen kan jij dus vrij simpel zelf energie opwekken.

warmtepomp verplicht 2026

Wek zelf energie op met een warmtepomp

Warmtepompen zijn een andere technologie die steeds populairder wordt, met name voor verwarming en koeling van woningen. Ze werken op basis van het principe van warmteoverdracht, waarbij warmte wordt onttrokken aan de omgeving en wordt gebruikt om een gebouw te verwarmen of te koelen.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar de meest voorkomende is de lucht-water warmtepomp. Deze haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water op te warmen voor verwarmingssystemen en tapwater. De warmtepomp maakt gebruik van een compressor om de temperatuur van de warmte te verhogen, waardoor het geschikt is voor ruimteverwarming, zelfs bij koud weer. Hiervoor is echter wel elektriciteit nodig.

Een van de belangrijkste voordelen van warmtepompen is hun hoge energie-efficiëntie. Ze kunnen tot wel vier keer meer energie leveren dan ze verbruiken, omdat ze warmte uit de omgeving halen in plaats van deze te produceren. Bovendien zijn warmtepompen milieuvriendelijk, omdat ze geen directe uitstoot van broeikasgassen hebben tijdens het gebruik. Ze verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling, wat bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de strijd tegen klimaatverandering.

Wist jij al dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht is wanneer je jouw CV-ketel wilt vervangen? 

Zonnepanelen en warmtepompen combineren

Nu we hebben besproken hoe zonnepanelen en warmtepompen individueel werken, is het tijd om te kijken naar de voordelen van het combineren van deze twee systemen in een duurzaam energieconcept voor woningen.

Door zonnepanelen en warmtepompen te integreren, kan de zelf opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen rechtstreeks worden gebruikt om de warmtepomp aan te drijven. Dit betekent dat de warmtepomp werkt op groene energie, waardoor de ecologische impact nog verder wordt verminderd. Bovendien kan het overtollige elektriciteitsvermogen dat niet direct wordt gebruikt, worden opgeslagen in batterijen of teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, waardoor een energieoverschot ontstaat dat kan worden benut op momenten dat er minder zonlicht is.

Het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp kan ook de energie-efficiëntie van het gehele systeem verhogen. De elektriciteit die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, kan rechtstreeks worden gebruikt voor de werking van de warmtepomp, waardoor het energieverlies dat gepaard gaat met het transport van elektriciteit over lange afstanden wordt geminimaliseerd.

Daarnaast biedt deze combinatie de mogelijkheid om het hele jaar door zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. In de zomermaanden, wanneer de zon uitbundig schijnt, kan de zonnepaneleninstallatie voldoende elektriciteit genereren om zowel de woning van stroom te voorzien als de warmtepomp aan te drijven. In de wintermaanden, wanneer er minder zonlicht is, kan het elektriciteitsnet bijspringen om de energiebehoefte aan te vullen. Dit resulteert in een constant en betrouwbaar energieaanbod gedurende het hele jaar.

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat.

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik


Gratis bespaarcheck


Meer blogs lezen

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud