Wat zijn de kosten van een warmtepomp en zonnepanelen?

12/10/2023

De toepassing van warmtepompen en zonnepanelen wordt steeds populairder rondom het verduurzamen van onze woningen. Logisch want een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen zal zorgen voor een zeer hoge energiebesparing. Algemeen bekend is dat de kosten van een warmtepomp en zonnepanelen vrij hoog zijn. Om de kosten goed te bereken, is het belangrijk om eerst naar jouw woonsituatie te kijken.

In dit artikel belichten we de kosten, voordelen, en de synergie tussen deze twee innovatieve technologieën.

* Wist je al dat Energy Architects gespecialiseerd is in het totaal verduurzamen van woningen? Wij helpen je van A tot Z en leveren dan ook de energiebesparende maatregelen op maat.

warmtepomp en zonnepanelen

kosten warmtepomp en zonnepanelen

De kosten van een warmtepomp en zonnepanelen zijn afhankelijk van de woonsituatie. Over het algemeen kunnen we stellen dat een warmtepomp inclusief installatie tussen de 5000 en 25000 euro kost.

Zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de 500 en 800 euro per paneel. Let wel op want dit is een gemiddelde schatting. Om de exacte kosten van een warmtepomp en zonnepanelen beter in kaart te brengen, geven we graag wat extra toelichting.

Kosten warmtepomp zijn afhankelijk van het type

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen beschikbaar en lang niet elk type warmtepomp is geschikt voor elke woning. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per type warmtepomp. Deze kosten zijn opgebouwd uit aanschaf en installatie.

1. Lucht-Lucht warmtepomp

 • Kosten: €5.000 – €7.000
 • Beschrijving: Lucht-lucht warmtepompen onttrekken warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om de binnenlucht op te warmen via een luchtbehandelingsunit.
 • Voordelen: Relatief goedkoop in aanschaf en eenvoudig te installeren.
 • Toepassing: Zeer geschikt voor ruimtes die snel verwarmd moeten worden en waar geen vloerverwarming aanwezig is.

2. Lucht-Water warmtepomp

 • Kosten: €7.000 – €12.000
 • Beschrijving: Dit systeem haalt warmte uit de lucht en zet deze om in warm water, dat gebruikt kan worden voor vloerverwarming of het verwarmen van tapwater.
 • Voordelen: Kan worden geïntegreerd met bestaande verwarmingssystemen en vraagt geen ingrijpende installatie.
 • Toepassing: Geschikt voor woningen met vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren.

3. Water-Water warmtepomp

 • Kosten: €10.000 – €20.000
 • Beschrijving: Water-water warmtepompen onttrekken warmte uit grondwater en gebruiken deze om het water in het verwarmingssysteem op te warmen.
 • Voordelen: Zeer efficiënt en constant in prestatie vanwege de stabiele grondwatertemperatuur.
 • Toepassing: Ideaal voor grotere eigendommen of projecten waar de hoge initiële investering gecompenseerd kan worden door hoge efficiëntie.

4. Bodem-Water warmtepomp

 • Kosten: €15.000 – €25.000
 • Beschrijving: Dit type warmtepomp onttrekt warmte uit de aarde via een gesloten buizennetwerk dat in de grond wordt geplaatst.
 • Voordelen: Biedt een hoge efficiëntie en kan zowel voor verwarming als verkoeling gebruikt worden.
 • Toepassing: Geschikt voor nieuw te bouwen huizen of bij grondige renovaties vanwege de noodzaak om buizen in de grond te plaatsen.

5. Hybride warmtepomp

 • Kosten: €5.000 – €7.000
 • Beschrijving: Combineert een conventionele gasgestookte ketel met een lucht-water warmtepomp.
 • Voordelen: Lagere installatiekosten en is een praktische oplossing voor woningen die niet volledig kunnen vertrouwen op een warmtepomp.
 • Toepassing: Uitstekend geschikt voor bestaande woningen als een stap in de overgang naar volledige elektrificatie van de verwarming.
wat kost een warmtepomp met zonnepanelen

De voordelen van een warmtepomp en zonnepanelen

Warmtepompen

 • Energie-efficiëntie: warmtepompen hebben een hoge efficiëntie en kunnen aanzienlijk besparen op de energierekening. Een warmtepomp is gemiddeld 4,5 keer zo efficiënt als een CV ketel.

 • Lage operationele kosten: na de aanschaf investering zijn de maandelijkse kosten relatief laag wat zorgt voor kostenbesparing ten opzicht van het oude verwarmingssysteem. De terugverdientijd is hierdoor positief.

 • Milieuvriendelijk: ze dragen bij aan de reductie van CO2-uitstoot door het minimaliseren van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Zonnepanelen

 • Zelfvoorziening: zonnepanelen stellen huiseigenaren in staat om eigen stroom te produceren en zo onafhankelijker te zijn van externe energieleveranciers.

 • Duurzame Besparing: hoewel de aanschafkosten hoog kunnen zijn, leiden de besparingen op de energierekening tot een rendabele terugverdientijd. Vaak bespaar je zoveel energie dat je de aanschafkosten al binnen 5 jaar terugverdiend hebt.

 • Bijdrage aan het milieu: zonnepanelen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, wat resulteert in minder CO2-uitstoot.

Recht op overheidssubsidies

De Nederlandse overheid stimuleert de transitie naar duurzame energieoplossingen, zoals warmtepompen en zonnepanelen, door diverse subsidieregelingen en financiële voordelen aan te bieden aan zowel particulieren als bedrijven.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De ISDE-subsidie beoogt de aanschaf van warmtepompen en andere duurzame energieoplossingen financieel aantrekkelijker te maken voor zowel particulieren als bedrijven.

 • Subsidiebedrag: het subsidiebedrag voor warmtepompen kan variëren per type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Gemiddeld krijgen woningeigenaren tussen de 2000 en 3000 subsidie op de aanschaf van een warmtepomp. 
 • Voorwaarden: Onder andere dat de installatie wordt uitgevoerd door een deskundige installateur en dat aanvragen binnen 12 maanden na installatie worden ingediend.

Zonnepanelen zijn BTW vrij

De overheid heeft vastgesteld dat er geen BTW op de aanschaf van zonnepanelen betaald hoeft te worden. Vroeger was het zo dat je de betaalde BTW kon terugvragen. Sinds 2023 is het zo dat er geen BTW meer in rekening gebracht mag worden door bedrijven die zonnepanelen installaties verkopen. Dat scheelt dus 21% op de aanschafkosten. 

Je woning verduurzamen via 1 partij en 1 aanspreekpunt, het kan!

Energy Architects kan jou van A tot Z helpen met het verduurzamen van jouw woning. Met een duurzame woning kan je flink besparen op jouw energiekosten. Een duurzame investering in je huis is dus ook snel weer terugverdiend.

Als enige aanspreekpunt verduurzamen we samen jouw woning. We zoeken van te voren gedetailleerd uit hoe we jouw woning het beste kunnen verduurzamen en daarmee jouw doelen te kunnen voltooien. We stellen een op maat gemaakt plan van aanpak op en werken zo toe naar het meest financieel aantrekkelijk en winstgevende pakket aan maatregelen.

Vervolgens regelen wij de gehele uitvoering. Samen met onze partners zorgen we voor het verduurzamen van jouw woning. Echter zijn wij altijd jouw enige aanspreekpunt, je regelt alles dus alleen met ons en daardoor kunnen we je ook echt verzekeren van een mooi resultaat

Benieuwd naar hoeveel jij kan besparen met het verduurzamen van je woning? Doe eens onze gratis bespaarcheck en zie binnen 1 minuut hoeveel jij mogelijk kan besparen op jouw energieverbruik

Complexe woning verduurzamen?

Monument verduurzamen Utrecht

MONUMENTALE WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op regelgeving voor monumenten

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, regelgeving, financiering en onderhoud

 

zelf energie opwekken

JAREN 30 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

jaren 30 woning verduurzamen

JAREN 70 WONING VERDUURZAMEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op jouw besparingsdoelen en comfortwensen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van gewenste energie besparende maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud

woning verduurzamen

ENERGIE NEUTRAAL WONEN

Persoonlijke intake bij jou thuis

 Onderbouwd advies afgestemd op de ambitie om energie neutraal te wonen

Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies

Implementatie van de nodige energie neutrale maatregelen

Ondersteuning bij regelen van subsidies, financiering en onderhoud